ponedeljak, 15. jan 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Rad od kuće je ekonomičniji za zaposlene, ali kako utiče na ekonomiju države?

Rad od kuće je ekonomičniji za zaposlene, ali kako utiče na ekonomiju države?

0
Rad od kuće je ekonomičniji za zaposlene, ali kako utiče na ekonomiju države?
View at business people discussing a strategy and working together in office

Smanjena potrošnja zaposlenih u kancelarijama loše utiče na gastronomiju, trgovinu, kao i na prevoznike, navodi se u studiji revizorsko-konsultantske kuće “PwC”.

Rad od kuće, koji je postao masovna pojava svuda u svetu, mogao bi smanji nemački BDP ove godine za 15 milijardi evra.

Naime, smanjena potrošnja zaposlenih u kancelarijama loše utiče na gastronomiju, trgovinu, kao i na prevoznike, navodi se u studiji revizorsko-konsultantske kuće “PwC”. U ovom momentu oko 30% građana Nemačke radi na daljinu. Shodno tome, troše manje na prevoz do posla, ručak napolju, zabavu.

Direktno pogođeni sektori gube 5,7 milijardi evra obrta. Uz to, indirektni efekti, kao što je manja potrošnja struje, vode ka smanjenju BDP-a od 4,1 milijardi evra. Umanjena kupovna moć zaposlenih u pogođenim privrednim sektorima dodatno utiče na pad bruto domaćeg proizvoda za 5,1 milijardu evra.

Na osnovu tih procena, “PwC” zaključuje da će nemački BDP u 2021. opasti za 14,9 milijardi evra ili 0,3 odsto. Marsel Fračer, predsednik nemačkog Instituta za privredno istraživanje (DIW), ukazuje na to da privredni oporavak nakon vrhunca korona krize – neće biti dugog veka.

osle privremenog “buma”, nemačka privreda bi već 2022. mogla da se nađe u “dubokoj rupi”, naveo je. Kaže da je neophodna “hitna promena kursa politike”. Fračer kritikuje činjenicu da je ekonomska politika snažno fokusirana na kratkoročnu stabilizaciju tokom krize.

Smatra da bi vlada što pre trebalo da usvoji sveobuhvatni program za investicije u budućnosti, kako bi firme dobile dugoročnu perspektivu i kako bi se podstakla transformacija nemačke privrede u vezi sa zaštitom od klimatskih promena, digitalizacijom i obrazovanjem.

Izvor: Vebsajt Telegraf 21. 05. 2021.

Naslov: Redakcija