nedelja, 25. sep 2022.
Home Pravo Pravne vesti Prva zemlja koja daje plaćeno odsustvo posle pobačaja

Prva zemlja koja daje plaćeno odsustvo posle pobačaja

0
Prva zemlja koja daje plaćeno odsustvo posle pobačaja
Foto: USA Today

Parlament Novog Zelanda jednoglasno je usvojio zakon koji garantuje parovima koji dožive pobačaj ili mrtvorođenče tri dana plaćenog odsustva.

Poslodavci na Novom Zelandu kao i u nekim drugim zemljama već imaju obavezu da obezbede plaćeno odsustvo u slučaju mrtvorođene dece i kada se trudnoća prekine nakon dvadeset nedelja ili više. Novi zakon garantuje ovu beneficiju svakome ko u bilo kom trenutku izgubi trudnoću.

“Osećala sam će žene biti samopouzdanije ako znaju da mogu da zatraže to odsustvo ako je ono potrebno, a ne da hrabro nastave sa životom, kada je činjenica da im treba vremena da fizički i mentalno pređu preko toga”, rekla je Đini Andersen, laburistička poslanica u parlamentu koja je sastavila nacrt zakona.

Andersen dalje navodi da nigde u svetu nije uspela da pronađe zakon sličan ovome.

“Možda smo prva zemlja”, rekla je.

Novi zakon se ne odnosi na abortus, dodala je Andersen. Inače, Novi Zeland je prošle godine dekriminalizovao abortus, čime je ženi omogućeno da do 20. nedelje odluče da li žele da rode dete.

U Australiji, pravo na plaćeno odsustvo imaju žene koje izgube fetus nakon 12 nedelja, dok u Britaniji budući roditelji koji dožive spontani pobačaj nakon 24 nedelje imaju pravo na plaćeno odsustvo. S druge strane, u Americi zakon ne zahteva od poslodavca da omogući odsustvo svima koji dožive spontani pobačaj, iako postoji podatak da se do 20 odsto poznatih trudnoća u ovoj državi završi spontanim pobačajem.

Izvor: BIZlife