sreda, 10. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Prodajom akcija, gube se i akcije i pravo na dividendu

Prodajom akcija, gube se i akcije i pravo na dividendu

0
Prodajom akcija, gube se i akcije i pravo na dividendu
Foto: Nis a.d

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada vaša imovina po ovom osnovu vredi oko 10.500 dinara.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina, kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.600 dinara. S druge strane, oko 5.000 dinara ukupno imate i u akcijama na Beogradskoj berzi, pod uslovom da ih niste prodali.

Jedna akcija NIS na berzi danas vredi 614 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih 11 godina, vredi ukupno 3.070 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.040 dinara, a svako od nas je 2010. godine dobio po jednu ovu deonicu. Takođe, građanima je u međuvremenu na račune uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.
Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od akcija. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Ukoliko podignete dividendu ne gubite pravo na akcije

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.
Kod dividende je važno, dakle, i reći da, ukoliko do sada niste, već danas možete da odete u Poštu ili banku i da podignete svojih 4.600 dinara, kao i da sa takvim potezom ne gubite prava na akcije.

S druge strane, novac od akcija možete da dobijete samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već po prodaji, a to može da znači jedan ili više dana nakon davanja naloga za prodaju u Pošti.

Pritom je važno znati da prodajom akcija, gubite i akcije i pravo na dividendu.

Nova dividenda od NIS

Građani koji poseduju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 5,1 dinar za svaku deonicu, odnosno 25 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina. Istina, mnogi će reći da to i nisu neke pare, ali treba reći da je u korona godini jako malo naftnih kompanija koje su zbog gubitaka i donosile dobre odluke za svoje akcionare.
NIS će akcionarima isplatiti ukupno nešto više od milijardu dinara. Kada će novac tačno biti uplaćan na račune još uvek nije poznato, ali se može reći da je NIS ranijih godina dividendu uvek isplaćivao u periodu od oktobra do novembra.

Akcije NIS, podsetimo, početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana, a svako od njih dobio je po pet akcija ove naftne kompanije.

Izvor: Blic