sreda, 10. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Privrednici ponovo traže odlaganje roka za nove fiskalne kase

Privrednici ponovo traže odlaganje roka za nove fiskalne kase

0
Privrednici ponovo traže odlaganje roka za nove fiskalne kase

Udruženje Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije poslalo je ponovo zahtev Ministarstvu finansija da se odlože nove fiskalne kase, odnosno primena Zakona o fiskalizaciji do kraja ove godine i da se izuzme delatnost ostalo obrazovanje.

Novi model fiskalizacije, podrazumeva primenu savremenih hardverskih i softverskih rešenja u cilju unapređenja kontrole naplate javnih prihoda, te nova fiskalizacija predstavlja jedan od instrumenata na koje će se nadležni organi u narednom periodu u značajnoj meri oslanjati u borbi protiv sive ekonomije.

Međutim, ovakav način uređenja određenih delatnosti za koje postoji obaveza da se uvedu nove fiskalne kase može da bude pogubna za ekonomiju zemlje, kažu u tom Udruženju.

Uvođenjem obaveze izdavanja fiskalnog računa u oblasti “ostalog obrazovanja” ne podstiče se razvoj ove grane koja je od opšteg društvenog interesa, već se ova delatnost tera na crno tržište ili u sferu vršenja poreske optimizacije, gde će privatnici iz ove sfere tražiti poreske optimum u otvaranju računa u državama iz regiona kod kojih će poslovati bez navedenih fiskalnih nameta.

Izvor> Bizinfo.rs, 2. 5. 2022.