Privredna komora Srbije poziva poslodavce da se uključe u novi ciklus dualnog obrazovanja

0
26
Privredna komora Srbije poziva poslodavce da se uključe u novi ciklus dualnog obrazovanja
Foto: Privredna komora Srbije

Svi poslodavci koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja u narednoj godini treba da do 31. januara 2021. godine dostave Izjavu o spremnosti, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS). Naglašava se da će u ponudi biti pet novih obrazovnih profila koji su uvedeni na inicijativu privrede.

Među novim ponuđenim zanimanjima biće tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe.

Napomnje se da prilikom prijavljivanja, pored Izjave o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje poslodavci podnose i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije deset dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd. Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama www.pks.rs i www.dualnoobrazovanje.rs.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete donosi objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine. Dualni sistem predstavlja model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, on već u prvom razredu može da počne sa realizacijom učenja kroz rad u kompanijama. Učenjem kroz rad učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji.

U tekućoj školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad, a do sada je više od 4.000 učenika završilo školu po dualnom modelu obrazovanja. PKS podseća da je inicirala uvođenje dualnog modela obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja pre više od pet godina.

Izvor: novaekonomija.rs