nedelja, 25. sep 2022.
Home Pravo Pravne vesti Pritvorena lica u Okružnom zatvoru u humanitarnoj akciji

Pritvorena lica u Okružnom zatvoru u humanitarnoj akciji

0
Pritvorena lica u Okružnom zatvoru u humanitarnoj akciji

U Okružnom zatvoru u Kragujevcu 21 pritvoreno lice odlučilo je da se priključi humanitarnoj akciji za prikupljanje novca za lečenje sedmomesečnog dečaka iz tog grada Gavrila Đurđevića koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Pritvorena lica su sama došla na ideju da pomognu izlečenje mališana, za šta je potrebno 2,5 miliona evra, i o tome obavestila upravu zavoda kako bi se sa njihovih novčanih depozita sredstva preusmerila u ovu svrhu. Reč je o iznosu od 33.000 dinara koji će biti uplaćen na račun za lečenje ovog mališana.

Ovo je samo jedan u nizu primera humanosti lica lišenih slobode u kazneno-popravnim ustanovama kad je u pitanju lečenje dece.

U KPZ u Požarevcu (Zabeli) 174 osuđenika prošle godine su donirala 122.000 dinara za lečenje bolesne dece u Srbiji i to odrekavši se dela novca koji im je uplaćen na ime jednokratne pomoći države od 100 evra za ublažavanje posledica epidemije korona virusa.

Osuđenici u KPZ u Nišu 2018. godine, zajedno sa zaposlenima, donirali su novac za kupovinu pokretnog inkubatora za bebe koji ima presudan značaj za život tek rođene dece u ovom gradu.

Podsećamo da se na početku epidemije oko 4.700 osuđenika u najvećim zavodima u zemlji (Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli, Pančevu i Novom Sadu) odreklo 4700 suvih obroka u korist najsiromašnijih građana.

Osuđenici u zavodu u Sremskoj Mitrovici su povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prošle godine donirali Svratišu za decu Novi Beograd skoro 4000 suvih obroka i 500 zaštitnih maski koje sami šiju od marta prošle godine.

UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

Izvor: vebsajt Ministarstva pravde Republike Srbije, 19. 04. 2021.