Prevoznici iz Srbije i Evrope satima na nemačkim granicama

0
24
Prevoznici iz Srbije i Evrope satima na nemačkim granicama
N1 info

Prevoznici iz Srbije, ali i čitave Evrope imaju velike probleme na ulasku u Nemačku, a naši vozači kamiona provode sate na snegu i niskim temperaturama čekajući testiranje i rezultate na nemačkoj granici. 

Problemi su nastali kada je Nemačka uvela nove mere za ulazak u zemlju koje podrazumevaju obavezno PCR testiranje i za sve vozače kamiona, što do sada nije bio slučaj, čak ni tokom vanrednog stanja u martu prošle godine. Zbog toga naši vozači satima čekaju testiranje i rezultate, kako bi mogli da stignu na destinaciju u Nemačkoj.

Kakvi uslovi važe na granici sa Nemačkom, najbolje ilustruje primer vozača iz Srbije sa slovačko – nemačke granice koji je u utorak u 14 sati stao u red za testiranje, a testiranje je završio posle gotovo 15 sati, u sredu u 04.30.

Zbog uvođenja novih mera koje prete da blokiraju transport ne samo iz Srbije već i čitave Evrope, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež uputio je pismo nemačkom državnom sekretaru u Ministarstvu saobraćaja i digitalne infrastrukture Štefanu Bilgeru u kome traži razrešenje ove situacije zbog koje trpe i mnoge druge zemlje Evrope.

„Poslednja mera koju je uvela Repubilika Nemačka, a koja se odnosi na sva lica koja ulaze u Nemačku (uključujući i profesionalne vozače) koja su boravila ili prolazila kroz Slovačku i Češku i deo Austrije, a kojom se uvodi obaveza registracije i dostavljanje negativanog testa na COVID-19 , u nekim slučajevima upućivanje u karantin, dovela do izuzetno komplikovane situacije i velikih zastoja u transportu robe ka Nemačkoj“, navodi Čadež.

Čadež ističe da su „slike sa granica, redovi u kojima stotine vozača stoje više sati po izuzetno lošem vremenu, čekajući na testiranje zaista zabrinjavajuće“.

 „Na ovaj način izloženi su većem riziku od zaražavanja nego kada su bili u svojim kabinama kamiona. Tokom čitave pandemije, koja traje već teških godinu dana, profesionalni vozači su bili izuzeti od svih mera restrikcije. I upravo to je doprinelo da u teškim okolnostima, ne dodje do zastoja u snabdevanju robom. Transport robe, kao žila kucavica svake privrede, ne sme stati, i on se odvijao u svim uslovima,“ navodi Čadež.

Predsednik PKS podseća na preporuke o koordiniranom pristupu država članica EU na restriktivnu slobodu kretanja u Uniji izazvanu pandemijom Covid 19 od 28. januara.

„Savet EU je još jednom stavio akcenat svojih preporuka i na same transportne radnike. Nadamo se da će Nemačka pronaći načina da razmotri preporuke Saveta EU u delu koji se odnosi na izuzimanje transportnih radnika od zahteva koji se odnose na karantin i obavezan negativni PCRR test, uz dokaz o negativnom brzom antigen testu. Na ovaj način dodatno bi se osnažilo neometano funkcionisanje Zelenih koridora EU i snabdevanje jedinstvenog tržišta EU“ navodi Čadež.  

Izvor: PKS