Preteran rast cena junadi mogao bi da ugrozi izvoz

0
22
Preteran rast cena junadi mogao bi da ugrozi izvoz
Foto: Vojvođanski novinar

Posle duge stagnacije i pada cena izazvanih pandemijom i zatvaranjem izvoznih tržišta cena junadi konačno beleži rast. Junad simentalske rase u ovoj godini dostigla je najvišu cenu od 2,05 evra po kilogramu, a farmeri su poslednjih dana za isti kvalitet dobijali 2,10 evra.

U Mačvi i Sremu cena je porasla na 2,20 evra, objavilo je udruženje „Agroprofit”, koje okuplja i Proizvodnu grupu tovljača goveda. Crno-bela junad sve do juče kupovana su po 1,60 evra za kilogram, a danas su 1,70-1,80 evra. Proizvođači sada očekuju i novi rast podstaknuti manjom ponudom na tržištu, ali je pitanje da li je to realno iz mnogih razloga.

Promene cena na tržištu ipak izazivaju nove probleme na relaciji proizvođača i otkupljivača. Ovo udruženje zbog toga je zatražilo sastanak zainteresovanih strana u Privrednoj komori Srbije jer bi, kako smatraju, natezanje oko cena na daleke staze moglo da ugrozi izvoz na štetu svih u ovom lancu.

– Velika prodaja kvalitetne junadi krajem prošle godine i prvih dana ove, uglavnom po niskim cenama, uticala je da danas kupci imaju za izbor manje količine, ali ih čeka viša cena – kažu u ovom udruženju.

Kako naglašavaju, procenjuje se da su gazdinstva kojima je „gorelo pod nogama” zbog kreditnih obaveza isporučila svoja grla u proteklom periodu po niskim cenama zbog brzog plaćanja. Preostalim tovljačima, onima koji su bili u boljoj finansijskoj poziciji, sada se u novim okolnostima ne žuri sa prodajom, iako u tovu koriste skup kukuruz.

Na drugoj strani, klaničari izvoznici imaju stalne kupce, ali i neke nove, pa četiri do pet klanica ovih dana užurbano prikuplja kvalitetnu govedinu i nude niske cene tako da nemaju uspeha u kupovini.

– Uputili smo Ministarstvu poljoprivrede molbu da nepotrošeni novac za podsticaje od prošle godine, reč je o premiji od 20.000 dinara, nastavi da isplaćuje, u ovoj godini, do iznosa od ukupno dva miliona evra i da se na ovaj način smanji skok cene junadi – navode u udruženju „Agroprofit” i upozoravaju da ukoliko rast cena bude nastavljen izvoznici neće moći da ostvare realne ugovore sa kupcima junećeg mesa.

Oni smatraju da je novi ugovor sa Iranom, gde je cena junetine u maloprodaji 13,04 evra po kilogramu, važan za govedarstvo u Srbiji i da može da bude šansa za dugoročan izvoz. Međutim, naglašavaju da tovno govedarstvo u ovom času doživljava velike oscilacije tako da je neophodno ubrzati sve isplate različitih podsticaja, a posebno za realizovani tov.

Udruženje smatra da je predlog mera za govedarstvo, koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede, podstrek i odgovarajuća sigurnost, ali bez hitnog razgovora tovljača i izvoznika u Privrednoj komori Srbije i dogovora o partnerstvu neće biti sigurnosti u ovom delu stočarstva.

– Ako se dogodi da sada farmeri visokim cenama pritiskaju izvoznike, to će doneti obostranu štetu, tvrde u udruženju. Farmeri i klaničari moraju da postignu dogovor o kooperaciji, da bi i jedni i drugi imali održivu proizvodnju – smatraju u udruženju „Agroprofit”.

– Ovakva situacija na tržištu mogla bi da utiče i na povećanje cena junećeg mesa i prerađevina i u maloprodaji, ali za to nema razloga. Većina klaničara već je kalkulisala maloprodajne cene, i drži ih već dugo, kao da su plaćali živu meru junadi dva evra iako se dobro zna da su ih kupovali jeftinije – kaže analitičar Čedomir Keco iz udruženja „Agroprofit”.

Iz udruženju navode da u Srbiji ponuda junadi za izvoz ne prelazi 6.000 grla, a da ukupno u tovu ima oko 12.000 do 15.000. Iz Proizvodne grupe tovljača ovog udruženja trećina gazdinstava je odustala od obnavljanja tova.

Pomeranje cene junadi, upravo zbog manjeg interesovanja farmera za nastavak tova, još nije uticalo na poskupljenje teladi, koje i dalje prodaju nakupci za 500 do 600 evra po komadu.

Izvor: Politika