nedelja, 7. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Predložen zakon o zabrani kriptovaluta u Indiji

Predložen zakon o zabrani kriptovaluta u Indiji

0
Predložen zakon o zabrani kriptovaluta u Indiji
Foto: Andersen Tax & Legal

Indija će predložiti zakon kojim se zabranjuju kriptovalute i kažnjava svako ko trguje u zemlji ili čak drži takvu digitalnu imovinu, rekao je visoki vladin zvaničnik Routersu. Prema ovom nacrtu zakona bilo bi inkriminisano posedovanje, izdavanje, rudarstvo, trgovanje i prenos kripto-imovine.

Mera je u skladu sa januarskim dnevnim redom vlade koji je pozivao na zabranu privatnih virtuelnih valuta poput bitkoina dok se gradi okvir za zvaničnu digitalnu valutu. Ali nedavni vladini komentari pobudili su nadu investitora da će vlasti možda ići lakše na ovo tržište u usponu. Umesto toga, zakon će dati vlasnicima kripto valuta do šest meseci da likvidiraju, nakon čega će biti izrečene kazne, rekao je zvaničnik, koji je zatražio da ne bude imenovan jer sadržaj zakona nije javan.

Ukoliko ova zabrana postane zakon, Indija bi bila prva velika ekonomija koja je posedovanje kriptovaluta učinila ilegalnim. Čak ni Kina, koja je zabranila rudarstvo i trgovinu, ne kažnjava posedovanje.

Ministarstvo finansija nije odmah odgovorilo na imejl koji traži komentar o ovom slučaju.

Međutim, uprkos vladinim pretnjama, obim transakcija kriptovalutama u ovoj zemlji u stalnom je porastu. Navodi se da čak 8 miliona investitora poseduje 100 milijardi rupija (1,4 milijarde dolara) u kripto-investicijama.

Sumneš Salodkar, jedan od mnogih kripto-investitora navodi da: “Vrednost kriptovaluta je u stalnom porastu, samim tim ne želite da sedite po strani. Iako su ljudi u panici zbog potencijalne zabrane, smatram da je pohlepa pokretač ovih izbora.”

Registracija korisnika i prilivi novca na lokalnoj kripto-berzi “Bitbns” povećani su za 30 puta u odnosu na prethodnu godinu, rekao je Gaurav Dahake, njen izvršni direktor.

Takođe, i Unocoin, jedna od najstarijih berzi u Indiji, beleži porast korisnika. Čak 20.000 novih korisnika u januaru i februaru ove godine, uprkos sve većim pretnjama o zabrani.

Kazne koje Vlada predlaže za posedovanje kriptovaluta, rudarenje i trgovanje kreću se u opsegu od nekoliko hiljada rupija, do zatvorske kazne od 10 godina.

Indijska rezervna banka izrazila je veliku zabrinutost, pozivajući se na rizike za finansijsku stabilnost kriptovaluta. Istovremeno, centralna banka Indije radi na pokretanju sopstvene digitalne valute.

Uprkos euforiji na tržištu kriptovaluta, investitori su svesni da bi procvat nove digitalne valute doveo u opasnost posedovanje bitkoina i ostalih kriptovaluta. Kako navodi Naimish Sanghvi “Ako je zabrana zvanična, moramo da je poštujemo. Međutim, do tada ću radije da i dalje radim na ulaganju u ove valute, nego da panično rasprodajem sve što sam stekao.”

Naslov: Redakcija

Izvor: Reuters/Biznis i Pravo