petak, 5. apr 2024.
Home Nekategorizovano Pravničko veče Kec grupe

Pravničko veče Kec grupe

0
Pravničko veče Kec grupe

Kec grupa je 7. marta organizovala Pravničko veče povodom Međunarodnog dana žena u Pozorišnom klubu Trema.

Prvo pravničko veče bilo je posvećeno ženama u privredi i pravosuđu, a govornice su prenele gostima ovog događaja kakav je bio njihov put do uspeha, koliki je izazov u današnje vreme biti uspešna poslovna žena, majka, supruga, sestra, ćerka, prijateljica, a opet sačuvati sebe i svoje zdravlje.

Govornice prvog panela bile su:

Sudija Privrednog apelacionog suda Danijela Dukić;

Predsednica Prekršajnog suda u Bečeju Snežana Bašić;

Pravobranilac u Bečeju Ljiljana Andrić;

Novinarka lista „Politika” koja piše o pravnim temama Aleksandra Petrović.

Prenećemo vam mali deo atmosfere sa oba panela kroz neke kratke osvrte na priče govornica.

Predsednica Prekršajnog suda u Bečeju Snežana Bašić predočila nam je kakvi su izazovi jedne predsednice suda koja istovremeno ima i ostvaren poslovni i porodični život, kako organizovati da u sudu sve funkcioniše na najbolji način, a da sa druge strane svi koji u sudu rade budu zadovoljni sobom i svojim rezultatima. Kako organizuje vreme i obaveze tako da na svim poljima rezultati budu dobri. Predsednica suda savetuje nemojte imati prazan hod.

Kakav je osećaj spremati se da se bavite krivicom i spletom životnih okolnosti zavoleti parnicu, pričala nam je sudija Danijela Dukić, koja je svoj put napredovanja obogatila putom rasta njene dece, pa je to opisala ,,Kako su rasla moja deca, tako sam u poslovnom i svakom drugom smislu rasla i ja”. Koliki je izazov istovremeno razvijati i svoj poslovni status i porodicu, kako funkcionisati tako da budete istovremeno posvećeni i svom poslu i svojoj deci tako da nijedna strana ne bude oštećena.

Preduzetnica i pravobranilac u Bečeju Ljiljana Andrić, žena sa dva zanimanja otkrila je tajnu koja uplaši sve one koji se nađu pred izazovom dodatnog posla. Tajna je u tome da je i drugi posao čini srećnom i da nije umorna, već da je posvećena sa istim entuzijazmom i da je oba posla ispunjavaju pozitivnom energijom. Goste događaja takođe je upoznala sa svojim iskustvu u preduzetništvu i mrežnom marketingu i poručila da nije strašno promeniti trenutni posao, jer u pravu ima veliki spektar zanimanja i nije loše upoznati ih više.

O dobrom spoju novinarstva i prava govorila nam je novinarka lista ,,Politika”, kakav je bio njen put od snova jedne pravnice do novinarke. ,,Tek kada sam počela detalnije da pratim rad pravosuđa, našla sam pravi spoj, jer sam jako volela krivicu iz toga sam shvatila da čitaocima mogu predočiti objašnjenje nekih pravnih pojmova”. Upravo je time stekla status stručne novinarke koja piše o pravosuđu. A koliko je posao novinarke koja piše o temama iz oblasti prava ozbiljan svedoči i delo nastalo kao svedočanstvo o suđenju za atentat na premijera Zorana Đinđića pod imenom „Proces KP 5/03”, čije su autorke Dorotea Čarnić i govornica panela Aleksandra Petrović.

Govornice drugog panela bile su:

Profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu dr Dragana Ćorić;

Rukovodilac službe za zaštitu korisnika i ljudske resurse u „Ratelu” Jelena Ivanović;

Korporativne pravnice kompanije „Infostud” Laura Češić i Željka Kopunović

Da li posle posla dolazite kući umorni i nije vam do drugih aktivnosti? Ako je odgovor potvrdan, onda promenite posao, a ako je negativan onda imate sreće isto koliko i profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu Dragana Ćorić koja je otkrila da nikada posle dolaska kući sa posla nije umorna, već je rad sa studentima i posle osam održanih časova ispunjava dodatnom energijom. ,,Ja sam se opredelila da radim sve iz ljubavi, prvo iz ljubavi prema sebi, jer ne možete drugima pružiti ono što ne možete sebi. Prvo naučite da volite sebe, onda ćete drugima umeti pokazati koliko volite svoj posao i sve što radite.”

Rukovodilac službe za zaštitu korisnika i ljudske resurse u „Ratelu” Jelena Ivanović je pravnica koja je u sebi čuvala jednu umetnicu, prenela nam je emocije sa puta svoje spoznaje i otkrila nam je da je najbitnije prvenstveno voleti sebi, brinuti o sebi, raditi na sebi, otkriti šta vas ispunjava jer to je jedini način da imate ispunjen život. I nikada nije kasno da otkrijete ili da se vratite onome što vas stvarno čini srećnima. ,,Ako to što radite vama ne donosi zadovoljstvo, ako radite na silu to neće proći, negde će se odraziti, zato uz ozbiljan rad na sebi dovedite sebe u situaciju da radite ono što volite i što vas ispunjava.”

Kako je raditi na korporativnim poslovima jedne uspešne kompanije otkrile su nam Laura Češić i Željka Kopunović.

Željka Kopunović gostima je prenela koliko je lepo učestvovati i gledati kako se kompanija u kojoj radi razvija, postaje prepoznatljiva na tržištu, posluje u skladu sa pozitivno pravnim propisima što i njih kao deo tog razvoja čini ispunjenima. Specifičnost posla u velikoj kompaniji ogleda se u saradnji sa drugim sektorima koji su drugačije branše od njihovog sektora, ali opet jedni bez drugih ne mogu, i to im daje podsticaj za usavršavanje i rad.

Ono što je mladim pravnicama poručila Laura Češić bilo je da se znanje i iskustvo može steći, ali da nikada ne zaborave da imaju integritet. ,,Ako nemate integritet, ni znanje ni iskustvo vam ne ne vrede mnogo, tako da ako čvrsto mislite da je vaša odluka po nekom pitanju negativna, onda ostanite pri tome.”

Još mnoštvo vrednih saveta i motivacije dobili su gosti ovog događaja, a pogotovo desetine mladih pravnica kojima će reči naših govornica ostati kao jedan vredan pokretač ka ostvarenju njihovih snova.

Pored panela na Pravničkoj večeri održan je i Kviz za pravnike koji je omogućio da tri gošće svojim znanjem dobiju vredne nagrade Kec grupe. Pored kviza organizovana je radionica za konekcije, a i vreme za druženje i zabavu.

Kako direktor Kec grupe Dejan Škobić i članovi njegovog tima najvaljuju ovo je tek prvi događaj ovog tipa. sledeći će biti održan u Beogradu, potom u Nišu i Kragujevcu.

Pratite rad Kec grupe kako bi nove inspirativne priče u vašem gradu mogli slušati uživo.

Autor teksta: Ivana Karaklajić, Biznis i pravo