subota, 1. okt 2022.
Home Biznis Poslovni saveti Poučna priča o slonovima

Poučna priča o slonovima

0
Poučna priča o slonovima
Foto: Journal of African Elephants

„Jedan čovek je prolazeći pored krda slonova iznenada zastao, zbunjen činjenicom da ovu gomilu ogromnih snažnih životinja drže samo mali konopci privezani za njihove prednje noge. Nije bilo okova, nije bilo kaveza. Očigledno je bilo da bi slonovi mogli, bilo kada, da pokidaju taj konopac, ali, iz nekog razloga, oni to nisu činili.

On ugleda trenera u blizini i upita ga zašto su ove životinje tu stajale ne pokušavajući da pobegnu. „Pa“, trener reče, „kada su jako mladi i mnogo manji, mi koristimo konopac iste veličine za vezivanje, što je u tom dobu dovoljno da ih zadrži. Kada odrastu, oni i dalje veruju da ne mogu pobeći. Veruju da taj konopac još uvek može da ih zadrži, pa nikad i ne pokušavaju da se oslobode“.

Čovek je bio zapanjen. Ove životinje su mogle da se oslobode bilo kada, ali zato što su verovale da ne mogu, ostajale su tu gde jesu.“

Često znamo da budemo poput ovih slonova – držimo se starih neuspeha i ne iskorišćavamo svoj potencijal. Zamislite šta biste sve mogli da se ne držite konopaca za koje verujete da vas sputavaju?

Izvor: Bridge Communications