Potpisan sporazum za početak aktivnosti DFC-a u Srbiji

0
16
Potpisivanje sporazuma za početak aktivnosti DFC-a u Srbiji
Foto: RTS

Ministar finansija Siniša Mali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji. Cilj da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC-om usaglasi garanta šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara.

Mali je nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije rekao da je sporazum je važan jer potvrđuje da se sporazum iz Vašingtonga i dalje primenjuje i da se nastavlja ono što je dogovoreno u Vašingtonu.

“Sada otvaramo vrata daljoj saradnji sa američkom administracijom”, naglasio je Mali.

Podsetio je da je na osnovu sporazuma iz Vašingtona u decembru prošle godine DFC otvorio u Beogradu svoju kancelariju za ceo region.

Ministar je rekao da je cilj da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC-om usaglasi garanta šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara, kao i da polovinom godine ona bude dostupna našim mikro,mali i srednjim firmama.

“Ne samo da će ovi krediti biti povoljni nego ćemo gledati da budu na period duži od 10 godina”, naveo je Mali i napomenuo da to nije bio slučaj u garantnoj šemi koju je prošle godine realizovala država.

Mali je naglasio da je potpisani sporazum izuzetno važan za dalji ekonomski razvoj Srbije, za podsticanje i ostvarivanje predviđenih visokih stopa privrednog rasta u ovoj i narednim godinama.

Ministar stiče da sporazum, takođe, ukazuje na veliko poverenje koje američka administracija ima u refome i perspektive za rast naše ekonomije.

“Jer zašto bi ulagali novac u Srbiji ako ne misle da je sigurna i atraktivna za investicije”, naveo je Mali.

Kada je reč o garantnoj šemi, ministar kaže da će taj novac biti iskorišćen za obezbeđivanje lkvidnosti, obrtna sredstva i nove investicije, što će biti ogromna pomoć.

Mali je podsetio da je Vlada Srbije prošle godine sa šest milijardi evra pomogla srpsku ekonomiju, kako bi ublažila posledice krize izazvane pandemijom virusa korona.

Dodaje da je to bio sveobuhvatan i pravovreman paket mera, a da je na kraju dao rezultat jer je Srbija imala najmanji pad ekonomske aktivnosti u Evropi, ali je i sačuvala radna mesta i brojna preduzeća.

Mali ističe da je država prošle godine privredi ponudila i garantnu šemu od dve milijarde evra, kojim država garantuje za kredite, i koja je, kaže, doprinela da naša zemlja izbegne “crni scenario”.

Navodi da je 23.000 preduzeća iskoristilo oko 1,5 milijardi evra iz te garante šeme, od ukupno dve milijarde evra.

“Taj novac je bio za likvidnost, investicije, time smo spasili hiljade radnih mesta i obezbedili nova”, rekao je Mali.

Ukazuje da je Srbija prva u regionu i jedna od prvih u Evropi počela sa masovnom vakcinacijom, a koja je, ističe, jako važna kako bi se “razbio teret epidemije” na ekonomiju.

Mali je rekao da će, kao što je i obećano, država za par nedelje odnosno do Sretenja 15. februara doneti novi paket mera za dodatnu podršku srpskoj privredi i najugroženijim sektorima.

“Posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije”

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je da današnje potpisivanje sporazuma sa DFC-om pokazuje da se posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije neće menjati.

“Srbija ima našu podršku da ostvari svoj cilj – pune evropske integracije i ekonomski lider na Balkanu”, rekao je Godfri.

Današnji sporazum, dodaje, omogući će DFC-u da upotrebi ceo svoj spektar finansijskih instrumenta – finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantovi za tehničku pomoć.

Cilj je, kaže, da se tim instrumentima mobilišu nove investicije u Srbiji, ne smo strane, već i srpskih kompanija.

Godfri ističe da je DFC već u pregovorima za pokretanje programa davanja grancija za zajmove, što će, objašnjava, pomoći srpskim komercijalnim bankama da uvećaju obim kredita malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

“DFC je ovde već počela sa radom. Obezbedila je garancije za zajednički zajam USAID-a i Ministarstva poljoprivrede od 91 milion dolara. Cilj je da se malim i srednjim preduzećima u sektoru proizvodnje hrane pruže finansijska sredstva”, naveo je ambasador.

Direktor Kancelarije DFC u Srbiji Džon Jovanović ističe da je Srbija jedna od prvih zemalja u regionu i širom sveta koja je sklopila ugovor sa DFC o podsticanju ulaganja.

“Nadam se da će maksimalno iskoristiti ovu priliku, da uz finansijsku podršku DFC-a, povećamo broj novih investicija, otvoriti nova radna mesta i pomoći građanima Srbije”, rekao je Jovanović.

Naslov: Redakcija

Izvor: RTS