Potpisan memorandum o izvozu kukuruza u Kinu

0
10
Potpisan memorandum o izvozu srpskog kukuruza u Kinu
Foto: Cedra kom

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potpisao je sa Generalnom upravom carine Kine Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz srpskog kukuruza u Kinu.

Srbija je među 10 najvećih izvoznika kukuruza u svetu i uskoro će moći da izvozi kukuruz i na tržište Kine, koja je najveći svetski kupac ove robe.

Protokol je u ime Generalne uprave carine Kine sa Nedimovićem potpisala ambasadorka te zemlje u Beogradu Čen Bo, putem video linka.

Ministarstvo poljoprivrede će kontrolisati proizvodni proces na njivama i nadgledati preduzeća koja izvoze kukuruz u Kinu, a sva skladišta u kojima će ona držati kukuruz za kinesko tržište moraće da budu registrovana.

Prethodo je agrarni analitičar Žarko Galetin rekao za RTS da Srbija ima kvalitetan kukuruz i da sa izvoznim viškom od 3,5 miliona tona može da se zadovolji deo najvećeg svetskog uzvonika kukuruza od 18 i po miliona tona.

“Nesporno je da će Srbija, sa kukuruzom koji je tradicionalno nazastupljenija poljoprivredna kultura i čiji se prinosi iz godinu u godinu dižu, uspeti da zadovolji svoje potrebe i da će imati izvozni višak i za tako veliko tržište kao što je kinesko uz zadovoljenje tracionalnih kupaca”, istakao je agrarni analitičar gostujući u Jutarnjem dnevniku.

Kako dodaje, Srbija je već duže u deset svetskih izvoznika kukuruza, ima tradicionalne kupce na svetskom tržištu, ali je vrlo bitna stvar da se Protokol o fitosanitarnim pravilima za izvoz kukurua u Kinu potpiše i da se otvori najveći svetski kupac.

Prema njegovim rečima, srpski kukuruz se bazira na hibridima za stočnu ishranu, što je dodatna prednost za kinesko tržište.

“S obzirom na to da kinezi kupuju kukuruz za preradu mi možemo biti sigurni da kada se usaglase ovi fitosanitarni kriterijumi, o kojima pregovoaramo već nekoliko godina, da neće biti nikavih problema. Srpski kukuruz je kvalitetan”, napominje Galetin.

Ona na čemu treba radititi su uslovi skladištenja i agrotehnika, jer se prinos može povećati potpunom primenom agrotehnikom.

“Kod kukurza je primetno da prinos raste iz godine u godinu, ubrzano se približavamo evropskom proseku”, istakao je sagovornik RTS-a

Cena kukuruza ovih dana 22 dinara za kilogram. Iako je poslednjih pet godina na svetskom tržištu bilo manje prinosa što je dovelo niskih zaliha na svetksom nivou, cena se kretala od 200 do 220 dolara za tonu.

“To je dobra cena, sedmogodišnji maksimum. I to je uslov koji može nama da obezbedi dobru finasijsku poziciju”, zaključio je Galetin.

Izvor: RTS