Postavljanje meteo-stanice kao pomoć poljoprivrednicima

0
46
Postavljanje meteo-stanice kao pomoć poljoprivrednicima
Foto: Grad Banja Luka
Više od 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke Topole i Subotice od sad će zahvaljujući najsavremenijim meteo-stanicama moći da se informišu o vremenskim nepogodama, ali i pojavi bolesti i insekata koji prete njihovim usevima.

Nove informacije pomoći će im da smanjenje troškove i do nekoliko stotina evra po izlasku na poljoprivredno dobro.

Meteo-stanice uvezane su sa AgroLIFE platformom za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje. Obezbeđuju vremenske podatke u realnom vremenu, koji se ažuriraju na svakih sat vremena. Predviđaju kišu, mrazove i visoke temperature, a preciznost je veća od 90 odsto. Korisnici aplikacije će upozorenja dobijati putem obaveštenja kroz aplikaciju.

Upotreba AgroLIFE softvera namenjena je prvenstveno zakupcima državnog zemljišta kojim upravljaju lokalne samouprave, ali je aplikacija dostupna i besplatna i za sve vlasnike privatnih gazdinstava. Meteo-stanice su postavljene u okviru projekta “Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem” koji je podržalo Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a sprovode ga Nemačka razvojna saradnja (GIZ), NALED i TeleGroup.

Naslov: Redakcija

Izvor: Novosti