Porastao broj korisnika elektronskog bankarstva u 2020.

0
17
Porastao broj korisnika elektronskog bankarstva u 2020.
Foto: Moj Knjigovođa

Prema podacima za 2020. godinu, broj gotovo svih pruženih platnih usluga i izdavanja elektronskog novca zabeležio je rast, objavljeno je na sajtu Narodne banke Srbije (NBS).

Naime, ukupan broj korisnika elektronskog bankarstva porastao je za 14,83 odsto, a mobilnog bankarstva za 26,99 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Rast relativnog značaja mobilnog bankarstva vidi se, navodi NBS, iz međugodišnjeg porasta broja transakcija fizičkih i pravnih lica i preduzetnika od 50,77 odsto.

Uprkos negativnom uticaju krize, zabeležen je i međugodišnji porast broja transakcija preduzetnika i pravnih lica izvršenih putem elektronskog bankarstva od 3,20 odsto, ističe Centralna banka.

Kada se uzmu u obzir i transakcije fizičkih lica, ukupan rast broja transakcija putem elektronskog bankarstva iznosi 4,05 odsto.

Broj zaključenih ugovora na daljinu povećao se za više od 25.000 u odnosu na 2019. godinu, čemu je, ističe se, doprineo povećan napor banaka da se održi kontinuitet poslovanja u vreme poštovanja mera za prevenciju i suzbijanje kovid-19.

S tim u vezi, u posmatranom periodu povećao se broj banaka koje pružaju dodatne mogućnosti, kao što je video-identifikacija korisnika, navodi NBS.

Porast bezgotovinskog plaćanja

Narodna banka Srbije je objavila da je tokom prethodne godine zabeležen porast bezgotovinskog plaćanja i navela da je u tom periodu izvršeno 54 miliona kartičnih plaćanja na POS terminalima više nego 2019. godine.

Reč je o plaćanju karticama u trgovinskim objektima, a taj podatak se odnosi na kartice koje su izdale banke u Srbiji.

U meri u kojoj su ekonomska kriza i pandemija otežale međunarodno kretanje ljudi, robe i usluga, tokom 2020. godine smanjen je broj transakcija izvršenih upotrebom kartica koje nisu izdate u Srbiji, kao i vrednost transakcija karticama i e-novcem kojima je vršena internet kupovina u evrima.

Istovremeno je 2020. godine, kao i u poslednjih nekoliko godina, porastao broj transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pri čemu je broj transakcija u dinarima, evrima i američkim dolarima povecan za 64,44 odsto.

Ako se u obzir uzmu samo transakcije u dinarima rast je, dodaje NBS, impresivan, imajući u vidu da je u prethodnoj godini izvršeno čak 103,76 odsto transakcija više nego u 2019, a porast vrednosti iznosi 81,46 odsto.

Da se nesmanjena pažnja posvećuje kartičnim plaćanjima, ističe NBS, potvrduje realizacija servisa “Podigni dinare” (purchase with cashback), funkcionalnosti kojom se od 15. oktobra 2020. godine korisnicima Dina kartica omogućava podizanje gotovine prilikom plaćanja na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama, u iznosu do 5.000 dinara.

Takođe, od 30. jula 2020. godine znatno je povećan broj mesta na kojima turisti iz Kine i svi drugi korisnici mogu upotrebiti svoje UnionPay kartice, zahvaljujući uključenju više od 500 novih bankomata u prihvatnu mrežu tog kartičnog brenda.

Pored povećanog broja bankomata, prethodnu godinu obeležio je dalji rast broja ostalih komponenti koje čine prihvatnu mrežu za platne kartice, čemu svedoci podatak da je od stupanja na snagu Zakona o međubankarskim naknadama (juna 2018. godine) broj virtuelnih prodajnih mesta (veb prodavnica domaćih trgovaca) porastao sa 681 na 2.013 na kraju prošle godine, odnosno za čak 195,59 odsto.

U istom periodu, broj POS terminala porastao je sa 79.486 na 97.751, što predstavlja rast od 22,98 odsto.

Izvor: RTV