nedelja, 7. apr 2024.
Home Pravo Pravne vesti Pooštravanje kazni za vožnju sa isteklim registracionim nalepnicama

Pooštravanje kazni za vožnju sa isteklim registracionim nalepnicama

0
Pooštravanje kazni za vožnju sa isteklim registracionim nalepnicama
Foto: Telegraf.rs

Pripadnici Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, u narednom periodu, pojačaće aktivnosti u cilju otkrivanja prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka roka važenja registracione nalepnice.

Za otkrivanje i dokumentovanje prekršaja koristiće se i kamere za video-nadzor saobraćaja u gradovima, na auto-putevima i graničnim prelazima, kao i nove kamere na patrolnim vozilima, navodi se u saopštenju MUP-a.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova podsećaju građane da nakon 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice, nije moguće izvršiti njeno produženje sa istom registarskom oznakom, već je neophodno vratiti registarske tablice i podneti zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole i registarskih tablica, što značajno uvećava troškove produžetka registracije.

Policijski službenik koji u saobraćaju zatekne vozača koji upravlja vozilom kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, izdaće vozaču prekršajni nalog, a vozilo će isključiti iz saobraćaja i od vozača će oduzeti registarske tablice.

U saopštenju se ističe da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da motorno i priključno vozilo ne sme da učestvuje u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice.

Posebno se naglašava da je vlasnik odnosno korisnik registrovanog vozila, koji u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice ne podnese zahtev za izdavanje nove registracione nalepnice, dužan da vrati registarske tablice organu koji je iste izdao, čak i kada takvo vozilo ne koristi u saobraćaju.

Kazne za fizička lica do 20.000, za pravna do 600.000 dinara

Za vlasnike, odnosno korisnike vozila koji ne vrate registarske tablice u roku od 60 dana od dana isteka važenja registracione nalepnice, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara, ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik fizičko lice.

Novčana kazna u fiksnom iznosu od 20.000 dinara predviđena je ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik preduzetnik i novčana kazna od 50.000 do 600.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik pravno lice.

U saopštenju MUP-a se nagkašava da u slučaju saobraćajne nezgode koju izazove vozač vozila kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, odnosno rok polise osiguranja, štetu nadoknađuje Udruženje osiguravača Srbije, ali se nakon toga, regresni zahtev u visini isplaćenog iznosa naknade štete, kamate, sudskih i drugih troškova, ostvaruje od vlasnika vozila, bez obzira na to ko je upravljao vozilom u nezgodi.

Naslov: Redakcija

Izvor: RTS