Poljska i abortus: Zakon stupio na snagu

0
59
Poljska i abortus: Zakon stupio na snagu
Foto: Vijesti

Kontroverzna, skoro potpuna zabrana abortusa u Poljskoj, od ponoći 28. januara je stupila na snagu!

Presuda suda, kojom je potvrđen vladin zakon, izazvala je velike proteste kada je doneta u oktobru.

Pobačaj je sada dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili incesta ili kada trudnoća ugrožava život majke.

Većina Poljaka protivi se strožoj zabrani abortusa, a u sredu uveče održane su demonstracije u nekoliko poljskih gradova. Aktivisti su pozvali na velike ulične proteste u četvrtak i petak u glavnom gradu Varšavi.

Oktobarskom odlukom Ustavnog suda ocenjen je kao neustavan zakon iz 1993. godine koji dozvoljava prekid trudnoće u slučajevima teških i nepovratnih abnormalnosti fetusa.

U 2019. godini 98 odsto prekida trudnoće izvršeno je po toj osnovi, što znači da je presudom faktički zabranjena velika većina prekida trudnoće.

Presuda je izazvala negodovanje pristalica prava na abortus. Ali poljska konzervativna vlada, koja je čvrsto povezana sa moćnom katoličkom crkvom u zemlji, podržava presudu. Sud je obrazložio da je „nerođeno dete čovek” i da zato zaslužuje zaštitu prema poljskom ustavu koji osigurava pravo na život.

Posle potvrde da odluka suda, odnosno da zakon stupa na snagu, u Varšavi su se okupili demonstranti, prkoseći ograničenjima zbog pandemije korona virusa. Palili su baklje i mahali LGBT zastavama, a neki su nosili transparente s natpisom „Slobodan izbor, a ne teror”.

„Želim da imamo osnovna prava, pravo da odlučujemo o svojim telima, pravo da odlučujemo šta želimo da radimo i da li želimo da rađamo decu i pod kojim okolnostima da imamo decu”, rekla je demonstrantkinja Gabrijela Stepnijak agenciji Ropters.

Gradonačelnik Varšave Rafal Tržaskovski preko Tvitera je poručio da se protivi protestima i pozvao je žene da ne izlaze na ulice.

Foto: Sky News

Čelnice nacionalnog pokreta Ženski štrajk, koji se protivi zabrani abortusa, nosile su zelene marame, simbolično ukazujući na uspeh argentinskog ženskog pokreta koji je krajem prošle godine izdejstvovao da u toj južnoameričkoj zemlji abortus bude legalizovan posle 100 godina.

Grupe koje podržavaju novi zakon u Poljskoj kažu da se radi o ljudskim pravima deteta.

„Veoma smo srećni što je ova presuda potvrđena. To je sjajan korak ka ostvarivanju ljudskih prava svih ljudi”, rekla je za BBC Karolina Pavlovska iz međunarodnog pravnog centra Ordo Juris. Dodala je da je presuda suda u skladu s poljskim ustavom i deklaracije Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Poljska je već imala neke od najrestriktivnijih evropskih zakona o pobačaju, a godišnje se izvrši oko 1.000 abortusa.

Procenjuje se da 200.000 žena ilegalno prekida trudnoću ili putuje u inostranstvo zbog tog postupka.

Grey line

Boško Hadžićnovinar-saradnik

„Ljudi su veoma ljuti na lidera partije Pravde i Zakona Jaroslava Kačinskog, vladu i na crkvu”, rekla je Marta Lempart, liderka pokreta Strajk Kobiet (Štrajk žena), u nedavnom razgovoru za BBC na srpskom.

„Očigledno je da je Kačinski iskoristio uticaj koji ima na sud. Postavio je svoje ljude i sada njima upravlja kao marionetama.

„To je razgnevilo čak i vernike koji su protestovali ispred crkvi za vreme nedeljnih misa”, priča Lempart.

Informacije kojima organizacija Strajk Kobiet raspolaže pokazuju da je 70 odsto građana podržavalo proteste, a da je svaki treći Poljak starosti do 30 godina bio na protestima.

Foto: BBC
Grey line

Šta kažu crkva i država

I pre sporne odluke suda, zakon o abortusu u Poljskoj bio je jedan od najrigoroznijih u Evropi.

Takav zakon bio je rezultat kompromisa pokreta Solidarnost i Katoličke crkve koja je 1989. godine pristala da podrži demokratizaciju zemlje u zamenu za ustupke oko pitanja do kojih joj je stalo – što je podrazumevalo i reproduktivna prava žena.

Jedan od vodećih sveštenika Katoličke crkve u Poljskoj Stanislav Godencki je u odgovoru na rezoluciju Evropskog parlamenta koja je kritikovala odluku Vrhovnog suda Poljske, rekao da etika i internacionalni zakoni ne dozvoljavaju ubistva.

„Pravo na život je fundamentalno ljudsko pravo. I ono uvek ima prioritet nad pravom na izbor. Nijedna osoba na svetu nema prava da odluči da li će druga osoba živeti”, rekao je sveštenik Godencki.

O „zločinu„ je potom pričao i potpredsednik Poljske i lider stranke Pravda i Zakon Jaroslav Kačinski za koga opozicija i aktivisti kažu da od 2015. godine i dolaska ove partije na vlast, zemlju vodi na autokratski način, poput premijera Viktora Orbana u Mađarskoj.

On je optužio demonstrante da su doprineli širenju epidemije, ali i da žele da unište zemlju.

„Oni koji pozivaju i učestvuju u protestima su pretnja našoj stabilnosti i čine ozbiljan zločin”, poručio je Kačinski preko zvanične Fejsbuk stranice ove političke stranke.

Izvor: BBC News