Pokrenut je plaćeni program obuke vozača kamiona

0
34
Pokrenut je plaćeni program obuke vozača kamiona
Foto: Novosti

Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru, DIMAK Srbija, pokrenuo je u saradnji sa Srbijatransportom, Centrom za za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije i Pantransportom, plaćeni program obuke i zapošljavanja profesionalnih vozača kamiona.

Kandidati koji završe obuku imaće mogućnost i da se odmah zaposle u renomiranim domaćim transportnim kompanijama, izjavila je portparolka programa “Migracije za razvoj” Marija Branković i ocenila da je to „odlična šansa za sve one koji žele da budu profesionalni vozači kamiona, a koji nisu u mogućnosti da plate troškove obuke“.

Program obuke omogućava postepeno sticanje različitih kategorija dozvola (C, CE i CPC) i tada traje i do godinu dana, objasnila je Branković.

Cilj programa je podizanje nivoa kvalifikacija radne snage, kao i usporavanje iseljavanja radno sposobnog stanovništva.

Procenjuje se da Srbiji u ovom trenutku nedostaje oko 6.000 profesionalni vozača teretnih vozila.

„Odlučili smo se da, u saradnji sa GIZ, realizujemo ovaj program jer je za nas imperativ da se za volanima naših vozila nalaze profesionalci, a i da time ublažimo posledice odlaska vozača teretnih vozila na rad u inostranstvo ili u penziju“, izjavio je generalni direktor Srbijatransporta, Goran Aleksić.

Izvor: Danas