Pokreće se novi postupak protiv Folksvagena

0
25
Pokreće se novi postupak protiv Folksvagena
Foto: Depositphotos, blinow61

Sukob između nemačkog Folksvagena i bosanskohercegovačkog dobavljača delova Preventa rezultovao je tužbama u tri zemlje i postaje sve dramatičnije.

Naime, Eastern Horizon Group Netherlands (EHG-NL), Preventova investicijska podružnica u Holandiji, pokreće postupak protiv Folksvagena pred sudom u Amsterdamu (Holandija). Advokati dobavljača Viljem van Dajk i Džeri Hof to potvrđuju.

Prema tvrdnjama Preventa, Folksvagen je tajnom operacijom sprečio EHG-NL da 2016. godine preuzme nemačkog dobavljača Grammer koji takođe isporučuje i njegove proizvode. Interni dokumenti Folksvagena koju su godinama poznati javnosti pokazuju kako su Folksvagen i Grammer mesecima planirali način kako sprečiti Prevent da preuzme ovu kompaniju.

Ovo je najnoviji razvoj već dugo “zamršene” situacije i pravnih bitki koje traju duže vreme i doprinose senzibilnosti u nemačkoj automobilskoj industriji.

Prevent je globalni dobavljač u autoindustriji i vodeća industrijska grupa u jugoistočnoj Evropi, navodi holandski medij, prenosi portal Kliks (Klix).

Njen osnivač Nijaz Hastor je za vreme Jugoslavije radio u tadašnjoj fabrici Folksvagena i izgradio je svoje carstvo proizvodnje s tom markom automobila kao glavnim kupcem.

Prevent je do sada izvršio nekoliko uspešnih akvizicija pa sada ima fabrike u Evropi, Južnoj Americi i Africi s ukupno 13.000 zaposlenih.

Saradnja Folksvagena i Preventa je godinama bila izuzetno dobra sve dok u leto 2016. godine nije došlo do žestokog sukoba između ove dve kompanije zbog cena različitih delova.

Prema rečima menadžmenta iz Preventa, Folksvagen je potpuno neočekivano bez naknade otkazao narudžbinu vrednu pola milijarde evra od podružnice Car Trim. Nakon toga, Prevent je želeo da isporuči delove samo ako Folksvagen unapred plati ili pruži garanciju plaćanja, ali ovaj proizvođač automobila je to odbio. Nakon toga je Prevent zaustavio isporuku delova dvema podružnicama Car Trim i ES-Automobilguss.

Neki mediji i analitičari su ove sukobe nazvali “borbom Davida i Golijata” jer niko nije mogao očekivati da će se “mali” proizvođač kakav je Prevent usuditi stati protiv Folksvagena koji važi za najvećeg svetskog proizvođača automobila.

Ipak, u jesen 2016. godine došlo je do jedne vrste primirja pa su Prevent i Folksvagen nastavili sarađivati, ali pod budnim okom nemačkog proizvođača koji je bio nepoverljiv što su pokazali interni dokumenti, odnosno, tajni snimci koji pokazuju kako je pripreman obračun s Preventom, navodi se u tekstu Nederlends Njuza.

Nakon toga su usledile sudske tužbe, sporovi i međusobne optužbe. Zaređalo se niz kritičnih situacija među kojima je pronalazak beživotnog tela osobe za koju se sumnjalo da je prisluškivala Folksvagen u aferi s Preventom u Nemačkoj, a za čije je navodno ubistvo bila osumnjičena menadžerka Folksvagena iz Rusije.

Usled spora između ove dve kompanije usledilo je i izuzimanje dokumentacije iz Folksvagenovog sedišta i detaljna istraga, a sve zbog navedenog smrtnog slučaja.

Sledom nekoliko tužbi, među poslednjima, tačnije 9. decembra, je bila informacija da je Prevent dobio još jedan spor te da Folksvagen treba platiti odštetu nakon što su raskinuli ugovore s bivšim dobavljačem.

Izvor: Klix