Počeo rad Počasni konzulat Austrije u Novom Sadu

0
52
Počeo rad Počasni konzulat Austrije u Novom Sadu
Foto: Moj Novi Sad

U Novom Sadu počeo je rad Počasni konzulat Austrije, na adresi Partizanska ulica br. 27.

Tim povodom gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa ambasadorom Republike Austrije u Beogradu Nikolausom Luterotijem i počasnim konzulom Republike Austrije u Novom Sadu Zoranom Tadićem.

Sagovornici su konstatovali da od jeseni 2019. godine u Beču, odlično funkcioniše “Udruženje Srba u Austriji” i da taj vid povezivanja mnogo znači za srpsku zajednicu koja tamo broji više od 120 000 ljudi.

Oni su naglasili da je pođednako važno da se otvaraju predstavništva Austrije i u Srbiji, radi bolje povezanosti i komunikacije stanovništva i privrede dve zemlje. Osim pomoći žiteljima Austrije koji su na radu ili proputovanju u severnom delu Srbije, uloga Konzulata biće i oživljavanje ekonomskih, kulturnih i drugih veza između Vojvodine i Austrije.

Građanima su vrata Konzulata Republike Austrije u Novom Sadu zvanično otvorena od danas, a njegova nadležnost se odnosi na oblast Autonomne Pokrajine Vojvodine, dok je cilj doprinos razvoju bilateralne saradnje dve zemlje, preneo je sajt Grada Novog Sada.

– Novi Sad otvaranjem ovog konzulata dobija još jednu čvrstu kariku u procesu saradnje Austrije i naše države. Sa ambasadorom Luterotijem negujemo višegodišnju dobru saradnju, a tu bih posebno istakao onu vezanu za nastupe Austrije na Poljoprivrednom sajmu, podršku ambasade za našu titulu Evropske prestonice kulture, zatim, podsticanje lokalne privrede u pogledu dovođenja investicija, otvaranja fabrika i obezbeđivanja novih radnih mesta za Novosađane. U tom smislu, spomenuo bih novoizgrađeni objekat CTPark Novi Sad, čiji je zakupac kompanija BMTS-technology, vodeći proizvođač turbo-punjača u svetu, kao i austrijskog koncesionara za izgradnju i upravljanje javnim garažama Best in Parking – Holding AG iz Beča. Čestitam počasnom konzulu Zoranu Tadiću i siguran sam da će na najbolji način reprezentovati državu i biti čvrta, nesalomiva karika saradnje dve države – rekao je Vučević.

Ambasador Nikolaus Luteroti je istakao da će dve zemlje i ubuduće sarađivati u oblasti privrede i kulture, kao i to da konzulati odlično služe bliskijem povezivanju dva naroda, otvaranju novih mogućnosti za saradnju i doprinose boljem uzajamnom razumevanju.

On je dodao da mu je posebno zadovoljstvo što je ovo drugi počasni Konzulat Austrije u Srbiji, dok je prvi otvoren 2017. godine u Nišu.

Počasni konzul Republike Austrije u Novom Sadu Zoran Tadić se zahvalio svima na pruženom poverenju i izjavio da je cilj njegovog rada povezivanje dve zemlje, intenziviranje saradnje u opštem interesu i negovanje tradicionalno dobrih srpsko-austrijskih odnosa.

Izvor: eKapija