Pitanja Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije upućena Vladi i Kriznom štabu

0
22
Pitanja Zaštitnika preduzetnika i privrednika Srbije upućena Vladi i Kriznom štabu
Foto: The world economic forum

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije uputilo je otvoreno pismo Vladi Srbije, Kriznom štabu i ministru zdravlja u vezi sa epidemiološkim merama koje su proteklih dana bile na snazi.

Članovi udruženja su u dopisu postavili niz pitanja za koje očekuju odgovore na sledećoj sednici Kriznog štaba. Prenosimo vam njihova pitanja i konstatacije:

  • Zašto veletrgovinama (koje su uglavnom u vlasništvu stranog kapitala) dozvoljavate da, pod izgovorom prodaje prehrane, prodaju sve vrste roba čime domaćim privrednicima koji su onemogućeni da rade stvarate nelojalnu konkurenciju, a njima ekstra profit? U npr. Sloveniji i Francuskoj veletrgovine umeju da odvoje neprehrambeni deo i izuzmu ga od prodaje za vreme dok su drugi zatvoreni. Na ovaj način samo pokazujete da zakon nije jednak za sve.
  • Zašto zatvarate male radnje u kojima odavno nema gužvi, a dozvoljavate rad supermarketima u kojima se onda naprave ogromne gužve i koji to koriste da bi prodavali odeću, cveće, alat, itd. dok drugi ne smeju? Na taj način krizni štab gubi kredibilitet jer donosi apsurdne i nelogične mere.
  • Zašto je zabranjena šalterska prodaja ugostiteljskim objektima kad je veći red ispred supermarketa nego ispred tih šaltera? Zašto inspekcije dozvoljavaju šaltersku prodaju Mekdonaldsu dok su drugi zatvoreni?
  • Zašto srazmerno merama ograničenja nisu umanjeni nameti onima na koje se mere ograničenja odnose? Od čega frizerski salon da plati namete kad ne radi za vikend?
  • Zašto posle godinu dana ograničenja rada ugostiteljima i organizatorima događaja, koji su poslovanje uskladili prema svim zahtevima i koji su u više navrata nepravedno i neosnovano etiketirani kao “legla zaraze” ne vidimo pad broja zaraženih? Da nije leglo zaraze ipak negde druge – npr. u javnom prevozu, supermarketima, fabrikama, na sahranama javnih ličnosti i slično?
  • Zašto usred pandemije ukidate reprograme, obračunavate zelenaške kamate i sprovodite represiju pomoću inspekcija koje su revnosne samo kad su u pitanju mali, domaći privrednici? Istovremeno javni birokratski sektor prima 100% zarade čak i kad ne rade. Na taj način pokazuje se nedostatak solidarnosti sa onima koji godinama unazad kroz previsoke namete izdašno finansiraju neefikasan i neprofesionalan državni birokratski aparat.

,,Očekujemo da pravila važe isto za sve, da se sistem uredi na način da službe počnu da postupaju profesionalno i efikasno, a ne da budemo građani drugog reda u sopstvenoj zemlji”, navodi Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Naslov: Redakcija

Izvor: Nova