Pitajte sve o IPARD-u, biznis planu i kreditima na besplatnim onlajn konsultacijama

0
26
Pitajte sve o IPARD-u, biznis planu i kreditima na besplatnim onlajn konsultacijama
Foto: Agro Finance I

Konsultantska agencija Smart IPARD organizuje tokom marta niz besplatnih onlajn obuka o IPARD programu, pripremi biznis plana i pripremi zahteva za kredit uključujući pregovore sa poslovnim bankama. Obuke se održavaju u okviru SRFP programa koji u Srbiji vodi Nemačka razvojna banka KfW. 

IPARD info sesija 29. marta u 18 časova

Za učesnike prethodnih obuka o IPARD programu, ali i za sve druge zainteresovane, u ponedeljak, 29. marta u 18 časova, biće održana info sesija „Pitanja i odgovori“. Konsultanti agencije Smart IPARD Slađana Gluščević i Slobodan Teofanov odgovaraće na pitanja u vezi sa IPARD projektima i planovima koja pošaljete na mejl: kontakt@smartipard.rs ili se prijavite za učešće na ovoj radionici preko linka: https://docs.google.com/forms/d/1NGz2vUdkhQFZPcoRUljMyPSAnw5B8DRKTxcfCF7SufM/edit?ts=6011acc6&gxids=7628  

Pomenimo, prema planu Ministarstva poljoprivrede početkom aprila biće objavljen javni poziv za Meru 1 IPARD programa, koja se odnosi na nabavku mehanizacije i izgradnju objekata – farmi, hladnjača, silosa, podizanje voćnjaka, plastenika… U maju bi trebalo da bude raspisan poziv iz Mere 3 koja se odnosi na preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa, a u junu poziv iz Mere 7 – ruralni turizam.

Info sesija 29. marta je prilika za sve zainteresovane da zajedno sa ekspertima Smart IPARD agencije, prođu kroz pravila i procedure i dobiju sve informacije o IPARD programu koji najvećim delom finansira Evropska unija i iz kojeg korisnici mogu da steknu značajnu bespovratnu podršku za investicije u agrobiznisu i ruralnom turizmu.

Biznis plan i zahtevi za kredit 30. i 31 marta u 18 časova

Za pristup izvorima finansiranja potreban je često poslovni plan, a korisno je i znati kako pregovarati sa bankom za kredit i kako pripremiti zahtev za kredit. Na treninzima 30. marta i 31. marta upoznaćete se sa suštinom i neizostavnim formalnim stavkama koje dobar poslovni plan i zahtev za kredit treba da sadrže. Bićete u mogućnosti da investitorima što konkretnije i tačnije predstavite svoje ideje i da unapredite poslovanje.

Predavači su konsultanti agencije Smart IPARD za finansije Dario Balažević i Sandra Balažević. Učesnici će dobiti sve informacije o izradi poslovnog plana savremenim metodama.

U utorak, 30. marta biće održana onlajn obuka o pripremi biznis plana, a 31. marta, u sredu, obuka o pripremi zahteva za kredit. I ove obuke počinju u 18 časova. Link preko kojeg se možete prijaviti za obuke o pripremi biznis plana i zahteva za kredit takođe je:  https://docs.google.com/forms/d/1NGz2vUdkhQFZPcoRUljMyPSAnw5B8DRKTxcfCF7SufM/edit?ts=6011acc6&gxids=7628

Podrška za razvoj ruralnih sredina

Obuke o IPARD-u, pripremi biznis plana i zahteva za kredit su namenjene poljoprivrednim gazdinstavima, preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima iz sfere agrobiznisa, ali i svih drugih oblasti. Organizuju se u sklopu programa Nemačke razvojne banke KfW i švajcarske kompanije BFC – Razvoj finansijskog sistema u ruralnim područjima Srbije (SRFP) a pomažu poljoprivrednicima i firmama da lakše dođu do izvora finansiranja iz EU fondova, da unaprede proizvodnju na gazdinstvima i plasman proizvoda

Cilj ovog programa je povećanje prihoda u ruralnim područjima u Srbiji, a to se postiže na dva načina – kroz pristup povoljnim kreditima i kroz podršku jačanju konkurentnosti mikro, malih i srednjih preduzeća koja posluju širom zemlje. Ruralne sredine u Srbiji imaju značajnu podršku Nemačke razvojne banke KfW koja se, osim finansijske pomoći ogleda i u osposobljavanju poljoprivrednika, preduzetnika i malih i srednjih preduzeća da unaprede ljudske resurse, tehničko-tehnološke i druge kapacitete neophodne za uspešno poslovanje.

Izvor: AGROSMART