Pirotske ‘peglane kobasice’ medju egzotičnim specijalitetima za uvoz u Tursku

0
25
Pirotske 'peglane kobasice' medju egzotičnim specijalitetima za uvoz u Tursku
Foto: Stvar ukusa

Proizvodjač “peglane kobasice” Ninoslav Stojadinović iz Pirota pozvan je, medju 17 proizvodjača iz sveta, da predstavi svoj proizvod radi potencijalnog uvoza u Tursku.

“Zoom-prezentaciju” proizvoda za potencijalni plasman na tržištu Turske organizuje Udruženje proizvodjača proizvoda od mesa iz Izmira, Manise i Turgutlua, pod pokroviteljstvom Direkcije za hranu i kontrolu Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Turske.Iz Srbije je poziv dobio samoo ovogodišnji pobednik Sajma pirotske “peglane kobasice” Ninoslav Stojadinović i potvrdio učešće na prezentaciji, a uzorak svog proizvoda poslaće u Tursku 15. februara.

Posle prezentacije će biti urađena hemijska analiza uzoraka proizvoda i njihovog sastava, potom i organoleptičko ocenjivanje. U komisiji za ocenjivanje će biti sedam turskih gastronoma i poznavalaca proizvoda od mesa.

Na prezentaciju je pozvano ukupno 17 proizvođača egzoričnih specijaliteta medju kojima su sušene kobasice od govedine i ovčetine iz Kirgistana, sušeno magareće meso i magareće kobasice iz Grčke, kobasice “seftalja” od jagnjetine s Kipra.

Pozvani su i proizvodjači kobasica od mesa irvasa iz Finske, teleća kobasica sa sirom iz Ratingena iz Nemačke, sušena ovčetina i govedina iz BIH, sušeno meso od losa iz Norveške.

U konkurenciji su i kobasica od govedine i zečetine s Kipra, dimljeni losos iz Irske, jagnjeća kobasica s vinom iz Francuske, “cervala” zečija kobasica iz Švajcarske i sušena ovčetina iz Dalmacije.

Izvor: Beta