Sedmu nedelju za redom smanjuje se broj radnika koji odsustvuju s posla zbog infekcije koronavirusom pokazala je anketa koju je Privredna komora Srbije (PKS) sprovela u 1.108 kompanija u našoj zemlji.

Od ukupno 383.928 zaposlenih u anketiranim kompanijama, broj odsutnih zbog korone je 12.625, odnosno 3,29 odsto, što je pad u poređenju sa 13.057 radnika koliko ih je odsustvovalo prošle nedelje, saopštila je PKS.

„Ovo je sedma nedelja u kojoj se beleži pad učešća kovid odsutnih radnika u odnosu na ukupnu zaposlenost anketiranih kompanija. PKS poziva kompanije da se i dalje pridržavaju mera za sprečavanje širenja virusa, kako bi se trend smanjenja broja zaraženih radnika nastavio”, izjavio je Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS, prenosi Tanjug.

Najveći broj zaraženih imaju privredna društva do 100 zaposlenih (5,56 odsto), dok su velike kompanije u proseku ispod tri procenta, navodi se u saopštenju komore.

Najviše odsutnih je u regionu Užica (7,06 odsto), Novog Sada (5,02 posto) i Pančeva (4,08 procenata).

Među privrednim delatnostima i dalje je najpogođenija kreativna industrija (6,52 odsto), dok je broj odsutnih najmanji u oblasti energetike i rudarstva (1,98 posto), podaci su kojima raspolaže PKS.

Izvor: Politika