Pad BDP-a Švajcarske

0
39
Pad BDP-a Švajcarske
Foto: B92

Bruto domaći proizvod Švajcarske pao je 2,9 odsto u 2020. godini, najjače od naftne krize 1970-ih, objavila je vlada u petak, predviđajući pad aktivnosti i u prvom kvartalu ove godine, s obzirom na korona-mere.

Ekonomija je zabeležila veći pad davne 1975. godine, nakon naftne krize, kada je opala za 6,7 odsto, napominje Ministarstvo ekonomije, prenosi Seebiz.

U poslednja tri meseca aktivnost je naglo usporena, sa stopom rasta od samo 0,3 procenta u odnosu na prethodna tri meseca, kada je skočila 7,6 procenata dok je vlada uvodila nova ograničenja da bi suzbila širenje infekcije koronavirusom.

U prvom kvartalu ove godine očekuje se ponovni pad BDP-a, u rasponu od 1,5 do dva odsto, zbog slabe lične potrošnje u smislu zatvorenih radnji i drugih korona-mera, procenjuje ministarstvo.

“Nećemo biti svedoci naglog pada kao 2020. godine, ali BDP će sigurno naglo pasti u prvom kvartalu”, rekao je Rojtersu ekonomista Ministarstva ekonomije Ronald Indergand.

To neće sprečiti oporavak, dodaje on, predviđajući rast aktivnosti u narednim kvartalima s obzirom na najavu popuštanja korona-mera.

“Ako sve bude išlo po planu sa otključavanjem i ako ne bude trećeg talasa virusa koji bi ugrozio zdravstvene ustanove, verujemo da ograničenja neće biti ponovo uvedena. U tom slučaju će drugi kvartal doneti veliki plus (BDP)”, rekao je Indergand.

Očekuje se da će BDP rasti na kvartalnom nivou i u trećem i u četvrtom kvartalu, dodao je on, napominjući da ministarstvo očekuje da će se ekonomija vratiti na nivo predpandemije do 2019. godine do kraja ove godine.

“Bićemo svedoci talasa potrošnje koji je do sada bio zaustavljen – videli smo ga prošle godine, nakon ukidanja ograničenja. Prodavnice su sada zatvorene, ali roba je i dalje tamo i mnogi ljudi će imati na raspolaganju više novca,” objašnjava on.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic