petak, 5. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Otvorio onlajn radnju za pravljenje mafina da bi za majku stvorio dostojanstven posao

Otvorio onlajn radnju za pravljenje mafina da bi za majku stvorio dostojanstven posao

0
Otvorio onlajn radnju za pravljenje mafina da bi za majku stvorio dostojanstven posao

Dvadesetdevetogodišnji Marko Stanković, vlasnik preduzetničke radnje „Muffin Store“ imao je duboko ličan i veoma specifičan razlog da krajem 2020. godine pokrene svoj prvi samostalni biznis. Ideja mu je, kaže za sajt Poslovi Infostud, bila da svojoj majci Ljiljani obezbedi dostojanstvene uslove rada i pruži priliku da u zrelim godinama ponovo radi i stvara.

– Moja majka, nažalost, nije uspela da izgradi poslovnu karijeru radeći za jednu firmu. Od kako znam za sebe, radila je razne poslove. Kad sam bio mlađi, poslovi su joj uglavnom bili u marketima, pekarama i buticima, a poslednjih desetak godina uglavnom je čistila i održavala stanove. To je posao koji je izuzetno naporan, pogotovo za ženu njene konstitucije i njenih godina. Zdravlje joj se, u međuvremenu, narušilo i nakon višegodišnjeg razmišljanja kako da joj omogućim da radi nešto gde je neće izrabljivati, odnosno posao u kome će moći da uživa i stvara, odlučio sam se da pokrenem ovaj biznis čim mi se za to ukazala prilika – priča nam Marko.

U trenutku kada je pokretao “Muffin Store” u Beogradu nije postojala poslastičarnica koja se bavi isključivo proizvodnjom ove poslastice. Marko kaže da je mesecima razvijao biznis plan, testirao potražnju za mafinima, a razmišljao kako da iz njihovog stana, u kome je i sve počelo, proizvodnju preseli u prostor sa adekvatnom i profesionalnom kuhinjom.

– Na početku sam podigao manji kredit od 4.000 evra i to je bio prvi značajniji ulog. Od tog novca sam kupio neophodnu opremu, tehnički opremio lokal koji sam zakupio i obezbedio manju količinu sirovina“.

U fokusu socijalno preduzetništvo

“Muffin Store” ima u asortimanu nekoliko različitih ukusa, od mafina punjenih nutelom do voćnih mafina sa malinom, borovnicom ili višnjom začinjenih orašastim plodovima.

– Pravimo ih po porudžbini, po principu „danas za sutra“. Na taj način možemo da obezbedimo kupcima kvalitetan, svež i ukusan mafin. Mafine pečemo isključivo na dan isporuke, a radimo od ranih jutarnjih sati. Osim direktne prodaje, naši mafini mogu se probati i u nekoliko beogradskih lokala sa kojima sarađujemo, a sve to može se videti na našem instagram profilu – priča nam ovaj mladi preduzetnik kojem je u fokusu socijalno preduzetništvo i zapošljavanje žena koje imaju više od 45 godina, odnosno pripadaju najteže zapošljivim grupama na tržištu rada.

Osim njegove majke koja je na pragu 60-ih godina, u Muffin Store-u je zaposlena još jedna radnica, sa 64 godine, a honorano angažuje i dostavljača, kada ima potrebe za dostavom.

– Nažalost, preduzetništvo, a naročito socijalno preduzetništvo u Srbiji nije na zavidnom nivou. Tek krajem ove godine počeće sa primenom Zakon o socijalnom preduzetništvu, pa se iskreno nadam da će to mnogima dati vetar u leđa. Naš cilj jeste da stvaranjem radnih mesta pokažemo kako se može pružiti doprinos našem društvu. Zapošljavajući žene u zrelim godinama koje spadaju u teže zapošljivu kategoriju, verujemo da možemo dati primer i ohrabriti druge da krenu u tom pravcu. Naši dugoročni planovi jesu da pružimo podršku ženama širom Srbije, koje žele ali nemaju hrabrosti da se same otisnu u svet socijalnog preduzetništva – odgovara Marko na pitanje šta su njegovi dalji biznis planovi što se tiče Muffin Store-a.

Frizer po obrazovanju, preduzetnik u duši

Ovaj, inače frizer po obrazovanju, i sam je promenio nekoliko poslova.

– Završio sam srednju frizersku školu i bavio se time četiri godine. Nakon toga, odlučio sam da promenim zanimanje i počeo sam da učim o 3D animaciji. Pošto sam napustio frizerski zanat, radio sam godinu dana kao barista, ali uporedo sa tim svakodnevno sam učio i kompjutersku grafiku – kaže Marko kome je sticanje ovog znanja omogućilo posao u struci kojom želi da se bavi.

– Više od sedam godina radim u jednom beogradskom studiju. To je posao kojim želim i dalje da se bavim i u njemu napravim ozbiljnu karijeru. Nisam ga napustio nakon odluke da pokrenem sopstveni biznis sa mafinima – navodi Marko.

A osim vođenja sopstvenog biznisa biznisa, 3D animacije i postprodukcije, Marko je odnedavno zajedno sa svojim partnerom osnovao i firmu koja se bavi proizvodnjom dečijih Montessori kreveta i opremanjem dečijih soba.

– Rad na privatnom biznisu zaista iziskuje posvećenost 24/7, ali ne i danonoćni rad u bukvalnom smislu te reči. Ima perioda kad radiš do kasno u noć, a ima i perioda kad si posvećen poslu samo nekoliko sati dnevno. Sve zavisi od faze u kojoj se projekat nalazi ili od drugih obaveza koje imaš. Kad ljudi kažu da se radi 24/7, to se takođe odnosi i na to da, ukoliko postoji bilo kakav problem, nije važno koliko je sati i gde se nalaziš, ti ćeš se posvetiti tome jer ti je stalo i zato što je to tvoje. Pogotovo kad novac nije jedini pokretač, već ideja da se nešto stvori, kada si emotivno vezan za svoj biznis onda to ne smatraš obavezom koja ti oduzima “privatno” vreme. Za mene podela na privatni i na poslovni život ne postoji. Radim ono što volim, i projekti kojima se bavim su nešto u šta ulažem sto odsto sebe – zaključuje Marko, uz napomenu da je glavna razlika između posla kod poslodavca i preduzetništva ta što ste u ovom drugom slučaju, na početku biznisa uglavnom sami odgovorni za opstanak projekta ili firme.

Izvor: poslovi.infostud.com