Izgradnja Delta planeta najavljivana je proteklih desetak godina, a radovi su počeli 19. februara prošle godine kada je i postavljen kamen temeljac na prostoru nekadašnje garaže Niš-ekspresa. Danas su gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković, kao i ostali predstavnici kompanije i zvanično otvorili tržni centar.

Gradonačelnica je istakla da joj je posebno drago što je ovim projektom otvoreno više od 1.000 radnih mesta, kao i to što će ljudi južno od Jagodine sada dolaziti u šoping u Niš, a ne u Beograd.

Jako mi je drago što sam danas gradonačelnik Niša, kada vidim jednu divnu građevinu na ovom mestu koje je do pre godinu dana podsećalo na nešto što nije grad. Hvala vam što ste izabrali naš grad Niš da stacionirate ovako važan objekat. Mi smo kao lokalna samouprava pomogli koliko smo mogli i znali – istakla je Sotirovski.

Nada se, kako je rekla, da će iz “Delte” poručiti i drugim investitorima da Niš može da bude dobar partner, te je pozvala da i drugi ulažu u taj grad, kako bi oživeli i druge delove.

Nadam se da će zaista posle ovih 14 meseci da to bude jedan objekat koji će biti Gradu ponos. Vama neka je sa srećom ova investicija, neka je sa srećom svim Nišlijama, svima nama koji živiimo u ovom gradu, jer ako ima mogućnosti, a to ćemo videti narednih dana da se kupuje, to znači da nam je ipak standard u Nišu porastao poslednjih godina – poručila je ona.

Tu nije kraj projektima koje će kompanija “Delta” na čelu sa Miškovićem realizovati u Nišu. Tokom otvaranja naveo je da se nastavlja sa izgradnjom.

Ja nisam rođen u Nišu, ali ja vas molim da me primite kao da sam rođen, jer ja osećam neku bliskost sa gradom, možda zato što sam i blizu Niša rođen i na neki način naša obaveza ne samo moja, svih nas ovde, da buduće investicije koje “Delta” planira, a ja vam kažem da će vrlo uskoro imati i nove projekte za grad Niš i da ćemo pokazati koliko nam je stalo do razvoja Srbije u celini. Predlažem da tu našu saradnju sa Nišom nastavimo što pre – rekao je Mišković.

Uz konfete i muziku Sotirovski i Mišković su zvanično otvorili novi tržni centar. Dok neki građani negoduju i brinu kako će ovo otvaranje uticati na epidemiološku situaciju, iz ove kompanije “Delta” napominju da će se poštovati sve mere. S druge strane, pojedine Nišlije već čekaju u redu kako bi obišli “Delta planet”.

Inače, od prvih temelja šoping-mola, koji zauzima površinu od 40 hiljada kvadrata, građani su protestovali, a najpre zbog toga što su tvrdili da je svojina nad zemljištem sporna. Nekoliko meseci kasnije, Nišlije su ustale i zbog kedrova koji su ulepšavali Bulevar Nemanjića, ali je drvored uprkos protestu građana bio posečen, da bi se otvorio ulaz “Delte”.

Sa sečom drveća nastavilo se i oko novog tržnog centra, da bi se izgradio park. Iako je rečeno da će zdravo drveće ostati, gradonačelnica je istakla da je komisija koja proučava zelenilo nakon izlaska na teren utvrdila da su sva stabla sklona padu. Iz “Delte” su danas naveli da je na toj lokaciji posađeno oko 140 sadnica i 6.000 ukrasnog šiblja, te da završavaju uređenje parka oko objekta i dela keja uz Nišavu.

Zbog tržnog centra je izmenjena cela okolina, te su izgrađena i dva kružna toka, a jedan od njih će prema najavama čelnika Grada, imati i fontanu.

Iako se zbog brojnih radova činilo da tržni centar neće moći da se otvori kada je i najavljeno, u proleće, danas u 13 sati primiće prve građane.

Direktor Doma zdravlja Niš upozorio je Nišlije da se ne opuštaju na otvaranju ovog tržnog centra, a iz kompanije su ranije rekli da će na otvaranju, ali i tokom kasnijeg rada, biti poštovane epidemiološke i sve druge mere Vlade Srbije, Kriznog štaba i lokalnih vlasti.

Broj posetilaca je ograničen, u skladu sa površinom objekta. To znači da u šoping-molu u jednom trenutku mogu da borave 4.153 osobe, o čemu će voditi računa obezbeđenje objekta. Na svakih sat vremena biće obavljana dezinfekcija liftova, toaleta, rukohvata na stepeništu i sličnih izloženih površina – odgovarili su ranije iz kompanije.

Nišlijama će u novom šoping-molu biti dostupne prodavnice sa internacionalnim i domaćim brendovima, 4DX bioskop, restorani, kafići i igraonice. Osim toga posetiocima je na raspolaganju i parking sa 850 mesta.

Izvor: Južne vesti. 22. 04. 2021.