Otvoren Državni data centar: U Kragujevcu će se čuvati podaci najvećih svetskih kompanija

0
34
Otvoren državni data centar u Kragujevcu
Izvor fotografije: Telegraf

Srbija danas, sa otvaranjem Državnog dana centra u Kragujevcu, postaje zemlja je sa najmodernijom bankom podataka, gde će biti pohranjeni podaci građana, domaćih, ali velikih svetskih kompanija.

Premijerka je simbolično otvorila Data centar, položivši na postament kapsulu u kojoj su poruke kragujevačkih mališana, ispisanih prilikom postavljanja kamenta temeljca 2019. godine, a sve je sa video bima ispratila i – robot Daca.

– Danas je poseban dan, koji predstavlja prekretnicu u daljem razvoju Kragujevca i Srbije. Pokazuje da konačno postajemo ozbiljna zemlja sa ozbiljnim institucijama, koja štiti građane i njihove podatke, ali i drugim zemaljama pokazuje da možemo da štitimo i njihove podatke – rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je Švajcarska poznata po bankarskom sistemu i obogatila se na tome što je u svakom trenutku mogla da garantuje čuvanje novca pojedincima i kompanijama.

Brnabić je ukazala da je su danas podaci vredniji od novca, jer oni novac stvaraju.

– Novac možete da izgubite. Ali, ako imate podatke, možete sa njima da stvorite novac. Srbija ovime postaje zemlje sa najmodernijom bankom podataka, za svoju državu, građane, komapnije, gde će svi podaci biti pokranjeni – rekla je premijerka.

Ona je navela i da će se u Data centru u Kragujevcu čuvati podaci i najvećih svetkih kompanija.

– Zamislite kakav je kredibilitet takve zemlje – podvukla je premijerka i konstatovala da se to čuvanje podataka, svakako, naplaćuje.

Brnabić je istakla da je za nju današnji dan samo početak jednog novog poglavlja u kome Srbija naplaćuje cuvanje podataka najvećim svetskim korporacijama, a možda i drugim državama.

– To je prava Srbija, sa svojim znanjem i talentima, koja je pokazala da može da ostvari i najkompleksnije projekte – rekla je ona.

Dodala je i da Data centar stavlja Kragujevac na mapu ovog dela Evrope, jer sličana institucija ne postoji ne samo u regionu, već i u širem delu centralne i jugoistočne Evrope.

– Verujemo u ovo. Znamo da će uspeti i da ćemo uskoro početi da planiramo i proširenje – rekla je Brnabić.

Profesor dr Mihajlo Jovanović, direktor kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, zahvalio se premijerki na otvaranju Data centra.

– Hvala predsednici Vlade Ani Brnabić što je vizionarski zacrtala da razvoj IT sektora, inovacije i ulaganje u obrazovanje i znanje Srbije bude jedan od najviših prioriteta Vlade Srbije. Puštanjem u probni rad Državnog data centra u Kragujevcu dajemo još jedan snažan impuls daljem razvoju i IT sektora i inovacijama, tehnološkom preporodu i liderstvu Srbije u ovom delu Evrope. U eri četvrte industrijske revolucije Srbija koristi svoju šansu i postaje regionalni tehnološki i naučni lider – rekao je on.

Izvor: Telegraf