četvrtak, 27. apr 2023.
Home Pravo Osuđeni za primanje mita za ugovore vojske u SAD-u

Osuđeni za primanje mita za ugovore vojske u SAD-u

0
Osuđeni za primanje mita za ugovore vojske u SAD-u

Dvojica američkih državljana primila su mito za upravljanje ugovorima za pomoć obnovi u Afganistanu.

Čovek iz Massachusettsa osuđen je danas na 33 meseca zatvora zbog svoje uloge u shemi u kojoj je primao mito od jedne afganistanske firme u zamenu za pomoć da prevari američku vojsku da dodeli najmanje 10 ugovora po prenaduvanim vrednostima.

Prema sudskim dokumentima, Todd Coleman, 48, iz South Deerfielda, bio je analitičar u američkoj kompaniji koji je bio raspoređen u Avganistan 2011. i 2012. godine da procenjuje ponude za ugovore o rekonstrukciji koje finansira SAD koje je dodelila američka vojska. U to vreme, Kolman i Orlando Klark, menadžeri projekata rekonstrukcije u drugoj američkoj kompaniji koja je takođe bila raspoređena u Avganistan, primili su oko 400.000 dolara mita od jedne avganistanske kompanije. Zauzvrat, Kolman i Klark su pomogli kompaniji da dobije milione dolara u ugovorima koji su uključivali izgradnju avganistanske policijske stanice i bezbednosnog punkta za američke snage.

Da bi prikrili svoje ponašanje, Kolman i Klark su registrovali fiktivne kompanije u državi Georgia i otvorili bankovne račune na koje je slano mito putem bankovnih transfera iz Avganistana. Kolman i Klark su takođe kreirali lažne fakture kako bi izgledalo kao da su umešani u posao izvoza automobila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U stvarnosti, Coleman i Clark su koristili davanje mita da bi se obogatili kupovinom ličnih stvari, kao što je BMV. Tokom šeme, Kolman i Klark su takođe putovali u Ujedinjene Arapske Emirate da bi primili gotovinsko mito, koje su prokrijumčarili u Sjedinjene Države bez deklarisanja valute.

Više o ovom tekstu možete pročitati na portalu: natlawreview