subota, 6. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Organsko vinarstvo u Srbiji: Povratak korenima

Organsko vinarstvo u Srbiji: Povratak korenima

0
Organsko vinarstvo u Srbiji: Povratak korenima
Foto: Wine-LoveToKnow

Uz dozvolu ministarstva poljoprivrede, uzgoj organske loze i proizvodnja organskih vina više nije tabu tema u Srbiji.

Jedan od malobrojnih vinara sa stečenim pozamašnim iskustvom na ovom polju je i Mladen Vujić koji je održao i proširio porodične vinograde na površini od šest hektara, u Stalaću, na ušću Južne i Zapadne Morave. U vinskom zasadu na kojem su arheolozi otkrili jedan granični kamen “Carigradskog vinskog puta” kojim je vinski nektar sa ovih prostora putovao na istok, ka razmeđi dva kontinenta.

Sertifikat organske proizvodnje vina overila je certifikaciona komisija Ekocert iz Beograda. Prošao je tri godine konverzije i dve godine punog organskog statusa, i zahvaljujući prošle godine usvojenom pravilniku vina, vinarije Mladen Vujić mogu da ponesu oznaku organskog vina. U vinogradima su zasade organskog Prokupca, autohtone Tamjanike, Župljanke, Merloa…

“Organska proizvodnja vina znači da se ne koriste hemijska sredstva ni u vinogradu, ni kasnije, u podrumu. Nema herbicida, nema pesticida, nema otrova. Dozvoljen je samo bakar, sumpor i vinograd se prska se čajem od koprive, radiča. U međuređe se sade trave i biljke koje podstiču biodiverzitet i “teraju” štetočine iz vinograda”

Mladen proizvodi vino na način kako je naučio od svoga dede i ima običaj da kaže, da se ovako ne štiti grožđe – podstiče se i čuva zemljište, a ono je budućnost. Ova vina su skuplja od takozvanih standardnih, pa tako vinarija Vujić plasira svoju proizvodnju u izabranim vinotekama i elitnim restoranima.

Izvor: RTV

Foto: Traverse Magazine