Okrugli sto: „Neophodnost reforme poreskog sistema“

0
29
Okrugli sto: „Neophodnost reforme poreskog sistema“.
Foto: Medija centar

Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ organizuje 30.01.2021. od 10:00 do 14:00 časova okrugli sto koji će se održati u Medija centru sa prenosom uživo na temu „Neophodnost reforme poreskog sistema“.

Na događaju će se diskutovati o pitanjima na koje traže odgovor predstavnici Zaštitnika preduzetnika i privrednika:

▪ Šta bi trebalo uraditi u reformama poreskih propisa i procedura u cilju  pravičnije poreske politike, povećanja privrednog rasta i veće pravne sigurnosti u  radu?

▪ Prema podacima iz apr-a u 2020 godini nestao je svaki četvrti preduzetnik. Šta je  namera nejednakog tretmana stranih investitora i domaćih privrednika, jer dok se  strane „investicije“ bogato subvencionišu, domaća privreda se opterećuje visokim  porezima, mnogobrojnim nametima, represivnim odnosom i nedovoljnim merama  kompenzacije za vreme pandemije čime se sistematično sprečava njen razvoj.  

▪ Zašto je u Srbiji opterećenje malih zarada porezima i doprinosima čak 60% kad  znamo da se u razvijenim ekonomijama minimalci ne opteređuju, a zatim se primenjuju progresivne poreske stope? Zar nije bolje da zaposleni na kraju meseca  ima 50,000 rsd umesto 32,000 čime bi se digao standard, razlika prelila u potrošnju i suzbio rad na crno?  

▪ Zašto se ne procesuiraju akteri afera u kojima je za nabavke potrošeno na hiljade  procenata više novca poreskih obveznika nego što je zaista potrebno u skladu sa  tržišnim cenama?  

▪ Zašto plaćamo porez na porez kao što je to na računima za struju i gorivo gde se prvo  obračunava akciza, pa zatim pdv na akcizu? Da li je zato gorivo duplo skuplje kod nas  nego u npr. Makedoniji?  

▪ Zašto se ne čini ništa da se suzbije crno tržište, da se teret oporezivanja  pravednije raspodeli i da se zna gde ide novac poreskih obveznika?

Odgovore će nam dati ekonomisti Dr. Mitrović Predrag i Dr. Pajović Ivan , Mr Snežana  Mitrović – predsednica udruženja Računovodstvena komora Srbije, g. Radović Dragan  ekonomski stručnjak i dugogodišnji vlasnik knjigovodstvene agencije, g. Nikola Tadić  ispred Udruženja za zaštitu zakonitosti i ustavnosti , pravni savetnik g. Dejan Škobić  vlasnik portala „Biznis i pravo“ i g. Vladimir Savić koji se bavi finansijskim  konsaltingom i predstavlja grupu „Preduzetnici zapadnog Balkana“.  

Učesnici će odgovarati na pitanja novinara od 14:00 do 15:00 časova

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“

Kosovska 14, 11080 Zemun – Beograd

MB: 28306130 PIB: 112085547

Veb: www.zastitnik-pps.rs ; E mail : zastitnik.mbs@gmail.com 

Tel. 063/33 52 66

T.R. 275-0020227600428-88

Događaj/konferencija se može pratiti uživo preko Web portala Medija centra, YouTube kanala i Facebook stranice Medija centra:

Live FB: www.facebook.com/medija.centar/live

Live YT: www.youtube.com/user/MCBeograd

Medija centar: https://mc.rs/uzivo

Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanog rastojanja u sali, kao i ograničenog broja prisutnih.