Odobrena prva faza proizvodnje ruske vakcine u Torlaku

0
16
Odobrena prva faza proizvodnje ruske vakcine u Torlaku
Foto: Danas

Delegacija ruskih stručnjaka odobrila je da na Institutu za virusologiju, vakcine i serum Torlak počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, rekao je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, saopšteno je iz vlade.


Popović je u izjavi za agenciju Tanjug preneo da je delegacija, koju čine predstavnici Ministarstva industrije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lekove, zadovoljna onim što je videla u Torlaku.


– Prva faza je preliminarno odobrena i proizvodnja bi mogla da počne za dva ili tri meseca, sa malim izmenama -najavio je on i dodao da ćemo pismeni izveštaj o tome dobiti za nekoliko dana.


Prema njegovim rečima, prva faze proizvodnje podrazumeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na Torlaku i pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i regionu.

Ministar je najavio da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije, koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na Torlaku.


On je, kada je reč o drugoj fazi, naveo da je potrebno još nekoliko poseta kako bismo imali punu tehničku informaciju o tome šta je sve potrebno, ali po preliminarnim informacijama i zaključcima ruske ekipe i ta faza je veoma moguća.

Direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljković ukazala je na to da ova ustanova poseduje tehničko-tehnološke uslove za proizvodnju vakcine Sputnjik V, te da su ruski stručnjaci imali mogućnosti da se u to i uvere.


Ona je istakla da ovaj institut poseduje tehnologiju koja je neophodna za proizvodnju različitih vrsta vakcina, kao što su bakterijske ili virusne, kao i za deo njihovog punjenja, odnosno za finalizaciju.


– Nadamo se da ćemo ubrzo moći da napravimo vakcinu koja je zajednički proizvod Rusije i Srbije – poručila je Stoiljković.

Naslov: Redakcija

Izvor: eKapija