Odmor iz 2019–2020. može da se iskoristi i u ovoj godini

0
34
Odmor iz 2019–2020. može da se iskoristi i u ovoj godini
Foto: Executive Leadership Consulting

Ovakvim potezom država je želela da napravi neku vrstu kompromisa, s obzirom na to da po zakonu poslodavac nema prava da zaposlenom novčano isplati neiskorišćene dane godišnjeg odmora.

Zaposleni koji nisu iskoristili sve dane godišnjeg odmora za prošlu godinu dobiće priliku da započnu i iskoriste taj odmor u toku ove godine, a u nekim situacijama i preostale dane odmora i do sredine 2022. Ipak, to neće biti pravilo koje će automatski važiti za sve, jer je reč samo o vladinoj preporuci poslodavcima, prevashodno namenjenoj zaposlenima koji nisu iskoristili odmor za 2020. ili deo odmora iz 2019. godine do kraja 2020. zbog prirode posla, u vanrednim okolnostima usled epidemije zarazne bolesti kovid 19, zbog privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od ove zarazne bolesti ili zbog određivanja izolacije.

Oni poslodavci koji to nisu u mogućnosti da sprovedu po predlogu vlade, radnicima mogu da omoguće da barem prvi deo odmora u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno iskoriste zaključno sa 31. decembrom 2021, a preostali deo zaključno sa 30. junom naredne godine. Isto tako, na snazi ostaje i preporuka poslodavcima da zaposleni koji nisu iskoristili deo godišnjeg odmora iz 2019. taj deo iskoriste najkasnije do 30. juna 2021, a pre korišćenja pripadajućeg odmora za 2020. 

Predstavnici sindikata pozdravljaju predlog države, uz podsećanje da Vlada Srbije ipak nema mogućnost da donese odluku kojom bi se naložilo poslodavcima da zaposleni dobiju šansu da koriste svoj godišnji odmor. 

U UGS „Nezavisnost” veruju da će mnogi poslodavci ovu preporuku poslušati, sem u delatnostima gde ima uvećanog obima posla.

Da je pravo na godišnji odmor jedno od neprikosnovenih prava podseća Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS). Nije zadovoljna što je u pitanju samo preporuka, a ne obaveza poslodavca, ali ipak veruje da ovaj predlog daje mogućnost sindikatima da se pozivaju na nju i da se bore za pravo radnika da onaj godišnji odmor, koji nisu iskoristili zbog prilika sa koronom, barem iskoriste u narednom periodu.

– Problem je, međutim, u manjku radne snage što može da bude prepreka za mnoge poslodavce da poštuju preporuku vlade. Posebno je teško u fabrikama, u prehrambenoj industriji gde je radna snaga i te kako desetkovana – podseća Savićeva. 

U Uniji poslodavca Srbije dodaju da je reč o predlogu vlade kako bi se premostila situacija koja je nastala slučajem više sile izazvane epidemijom kovida 19. Kako naglašava Svetlana Budimčević, iz unije, ovakvim potezom država je želela da napravi neku vrstu kompromisa, s obzirom na to da po zakonu poslodavac nema prava da zaposlenom novčano isplati neiskorišćene dane godišnjeg odmora.

Izvor: Politika