Od juče građani više ne moraju da donose dokaze o uplati taksi i naknada za usluge MUP-a

0
28
Od juče građani više ne moraju da donose dokaze o uplati taksi i naknada za usluge MUP-a
Foto: www.mup.gov.rs

Građanima je od juče omogućeno da na nov i efikasan način plaćaju takse i naknade za usluge koje pružaju organi javne uprave. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović predstavili su novi sistem “Plati” kojim se eliminiše potreba donošenja overene uplatnice kao dokaza da je plaćena odgovarajuća taksa ili neka druga naknada.

Na portalu eUprava razvijen je poseban sistem www.plati.euprava.gov.rs koji omogućava kreiranje jedinstvenog platnog naloga za bilo koju uslugu koji sadrži jedinstveni poziv na broj odobrenja. Na taj način u potpunosti se eliminiše potreba donošenja overene uplatnice u papiru kao dokaza da je plaćena odgovarajuća taksa ili naknada.

Nakon kreiranja platnog naloga, građani na portalu e-Uprava mogu izvršiti plaćanje “Dina”, “Viza”, “Master” i “Maestro” platnom karticom svih banaka koje posluju na tržištu Srbije, ali isto tako kreiranu uplatnicu mogu da sačuvaju i da je plate preko svog naloga za elektronsko bankarstvo ili na šalteru bilo koje banke ili pošte.

Trenutno na ovom sistemu dostupno je 300 usluga Ministarstva unutrašnjih poslova kao što je plaćanje taksi i naknada prilikom vađenja novih ličnih karata i pasoša, registracije vozila, izdavanja saobraćajne dozvole itd., a uskoro će i ostali organi državne uprave početi da koriste ovaj sistem.

Bez overenih uplatnica kao dokaza

Građani više ne moraju da popunjavaju nekoliko uplatnica, dovoljno je da preko sistema plati.euprava.gov.rs kreiraju jedinstvenu uplatnicu.

“Samo od januara ove godine na portalu e-Uprava preko 24.000 građana je zakazalo termin za ličnu kartu i pasoš i svi oni su morali da odu do banke ili pošte kako bi izvršili plaćanje taksi i naknada”, rekao je Mihailo Jovanović.

Dodao je da od sada građani to više neće morati da rade, dovoljno je da preko Portala e-Uprava zakažu termin i preko sistema “Plati” kreiraju uplatnicu i plate, a ta uplata biće evidentirana i dostupna šalterskom službeniku prilikom odlaska u zakazan termin.

“Odnosno, nema potrebe da građani više donose overene izvode ili druge dokaze o uplati kako bi dokazali da je neka taksa i naknada plaćena”, objasnio je Jovanović.

Plaćanje taksi i naknada predstavlja sastavni deo većine postupaka. Zato je važna komponenta digitalizacije javne uprave i povećanja njene efikasnosti proces plaćanja koji treba da podrže kvalitetne i potpune elektronske usluge.

Usluga “Plati” svim učesnicima u procesu plaćanja (stranka, organ javne uprave, Uprava za trezor, banka) obezbeđuje sve neophodne podatke za kreiranje parametara uplate, provere statusa plaćanja i izvršenja usluge.

Izvor: RTS