Očevima šest meseci porodiljskog odsustva

0
28
Očevima šest meseci porodiljskog odsustva
Foto: Poslovi Infosud

Švedski proizvođač automobila Volvo od aprila će omogućiti plaćeno porodiljsko odustsvo očevima u svim državama u kojima posluje.

Tako će tu povlasticu koju omogućava švedska vlada imati svih 40.000 radnika kompanije Volvo, nezavisno od pola ili lokacije.

Kako je za Blumberg pojasnio izvršni direktor Hakan Samuelson, radnici će imati pravo na 24 nedelje odsustva tokom kog će dobijati 80 odsto plate. To je inicijativa koja cilja stvaranje “kulture koja podržava ravnopravno roditeljstvo”, kazao je Samuelson.

“Kada roditelji imaju podršku u ravnoteži između posla i porodice, to pomaže u smanjivanju rodnog jaza i omogućava svakom razvoj karijere”, istakao je šef kompanije u saopštenju.

Povlastica koju će svojim zaposlenima omogućiti kompanija rezultat je iskustava pilot-programa koji je proveden u fabrikama u Evropi. Naime, 46 odsto muških zaposlenih u kompaniji Volvo prijavilo se tokom tog programa za porodiljsko odsustvo, prenosi Poslovni dnevnik.

Inače, čak i u Švedskoj, koja se ponosi kulturom jednakosti, svega trećina očeva koristi pravo da šest meseci ostane kod kuće sa decom.

Zato će Volvo ovu mogućnost (budućim) zaposlenima prezenovati kao standard na koji mogu računati.

Šefica operativnog poslovanja Hana Fager ističe kako će im, zahvaljujući ovoj politici, biti lakše da privuku talentovane zaposlene te pripreme kompaniju za tektonske promene kroz koje prolazi cela automobilska industrija.

Izvor: b92