Novosadskom inovatoru stiglo najviše planetarno priznanje

0
126
Novosadskom inovatoru stiglo najviše planetarno priznanje
Foto: Mashed

Novosađaninu Zoranu Kopanji (59), mašinskom inženjeru koji je prošle godine za konstrukciju jedinstvene mašine kora za pitu i gibanicu poneo zlatno odličje Saveza pronalazača Srbije i epitet najboljeg pronalazača 2020., stiglo je i najviše priznanje Svetske organizacije za intelektualnu svojinu WIPO (World Intellectual Property Organization) iz Ženeve.


Planetarna nagrada za poseban patent našem inovatoru dodelio je žiri satkan od stručnjaka iz 75 zemalja što podrazumeva promocije, nastupe na naučnim manifestacijama, savetovanjima, sajmovima u čak 176 država.


– Svetsko priznanje potvrdilo je da je reč o globalnom patentu koji je vrednovan vrhunskim ocenama – kaže Kopanja za Novost”.


– Reč je o automatizovanoj liniji za kore za pitu i gibanicu čiji je svaki deo maksimalno kontrolisan i 100% iskorišćen, što znači da otpada uopšte nema. Mašina za osam sati, dakle za radno vreme, proizvede čitavu tonu kora, a opslužuje je samo jedan radnik. Produkcija ostalih mašina, na kojima je uposleno po pet do šest radnika, deset puta je manja.


Uštede su, kako Kopanja ističe, ogromne, jer njegova mašina troši četiri kilovata na čas, dok slične naprave proizvedene u Grčkoj ili Turskoj, troše 75 kilovata na čas i proizvode samo jednu vrstu kora, čiji je rok trajanja nedelju dana. Njegova mašina, međutim, proizvodi pet vrsta kora, bele, crne, od heljde, kukuruza i integralnog brašna kojima rok trajanja ističe posle 60 dana.


– Te kore moja mašina proizvodi brže, bolje, kvalitetnije i mnogo, mnogo isplativije nego bila koja druga mašina na zemaljskoj kugli. Do sada sam napravio 58 mašina za kupce u našoj zemlji, Sloveniji, BiH, Hrvatskoj, Rusiji, Nemačkoj i SAD a najnovija porudžbina stigla je iz Kine – potvrđuje Kopanja.


– Na mašini za prehrambenu industriju radim već 15 godina, pravim je evo, gotovo deceniju i stalno je unapređujem i usavršavam. Najnovije je da sam nadogradio vagu i montirao “pakericu”, pa sada seče pakovanje na pola kilograma. Urađena je i isplativost mašine koja sve radi sama, razvlači, peče, suši, seče, a zarada na pakovanju je 70% – kaže Kopanja.


Za izradu mašine kompletno od “rostfraja” i po HASAP-u potrebno je dva meseca.


– Sarađujem sa 13 kooperanata od kojih svako uradi svoj deo posla u uslužnim radionicama, a na kraju ja sve to sastavim. Činjenica je da na svetu celom ne postoji takva mašina – zaključuje Kopanja.

Naslov: Redakcija

Izvor: eKapija