Novi zakon: Uz razvod, supruga dobija i isplatu za kućne poslove

0
122
Novi zakon: Uz razvod, supruga dobija i isplatu za KUĆNE POSLOVE
Foto: The Economic Times
Sud u Pekingu naložio je muškarcu da svojoj supruzi plati 7.700 dolara (6.300 EUR) kao deo brakorazvodnog sporazuma, kako bi joj nadoknadio kućne poslove koje je obavljala tokom pet godina braka.

Ova presuda doneta je na osnovu novog zakona o braku koji je u januaru stupio na snagu u Kini, a koji sadrži klauzulu koja kaže da supružnik koji provodi više vremena podižući decu i obavlja kućne poslove u braku ima pravo da traži naknadu za taj rad prilikom razvoda.

Potvrđujući razvod, sud u Pekingu dodelio je ženi starateljstvo nad sinom i pored nadoknade naložio njenom bivšem suprugu da plaća i alimentaciju od oko 300 dolara mesečno.

Jedan advokat za razvode u Kini rekao je da je iznos koji muškarac mora da plati bivšoj supruzi, u ovom slučaju, prenizak.

Oni koji se bave kućnim poslovima obezvređeni su u braku, a najočigledniji efekat toga je da će se njihove veštine preživljavanja u društvu i njihove profesionalne veštine verovatno smanjiti“, rekao je advokat.

Žene u Kini provode skoro četiri sata dnevno radeći neplaćene kućne poslove, u poređenju sa muškarcima koji ulože oko 1,5 sat, prema studiji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

I to nije pitanje samo u Kini. Širom sveta je veća verovatnoća da će žene preuzeti nesrazmernu količinu neplaćenog rada poput kućnih poslova i brige o deci.

Novi zakon u Kini nije prvi zakon u vezi sa brakom koji privlači međunarodnu pažnju. Poslednjih godina zemlja je preduzela razne mere kako bi pokušala da zaustavi porast stope razvoda.

Još jedan novi zakon koji stupa na snagu 2021. godine zahteva od parova koji razmišljaju o razvodu da prođu 30-dnevni period „hlađenja“ pre nego što podnesu zahtev za razvod.

Od 2017. godine, neke kancelarije za registraciju razvoda širom Kine počele su da zahtevaju od parova da polažu „bračni i porodični ispit“ pre nego što im se odobri razvod. Na ispitu supružnicima se postavljaju pitanja pitanja poput „Koje ste obaveze ispunili prema svojoj porodici i šta mislite da ste dobro ili ne učinili?“ U jednom slučaju, paru je odbijen razvod jer su na ispitu postigli previsok rezultat.

Izvor: BIZLife