Novi paket pomoći privredi i građanima Srbije

0
911
Novi paket pomoći privredi i građanima Srbije
Foto: Kurir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je sinoć o novom paketu mera podrške srpskoj privredi i građanima koji će, kako je rekao, iznositi 2,5 milijardi evra.

On je gostujući u Dnevniku RTS rekao da je doneta odluka o četri grupe mera.

– Prva mera je direktna podrška pomoći privatnom sektoru od 1. marta. Doneli smo odluku da tri puta po 50 odsto minimalne zarade damo, od 1. aprila da počne da se isplaćuje. To je za preduzetnike, mikro i mala preduzeća, za kompanije i zaposlene. Postoji dilema da li to da radimo i sa velikim preduzećima. Tako da ćemo tu odluku doneti u sledećem periodu. Od države bi minimalac dobilo čak 1.550.000 ljudi – rekao je Vučić.

Prevoznici u drumskom saobraćaju će dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest meseci, naveo je on. To je, kako kaže, sektorska podrška, za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.

– U pitanju je velika pomoć od države. Turistički radnici će dobiti i ovaj milimalac i po. Videćemo pred leto da li i tu treba nešto sektorski da se pomogne – dodao je.

Kada je reč o meri za obezbeđivanje likvidnosti preduzeća, Vučić kaže:

– Takođe za postojeću garantnu šemu za preduzeća ćemo obezbediti dodatnih 500 miliona evra, ali ćemo pored toga obezbediti i novu garantnu šemu sa još 500 miliona gde ćemo biti popustljiviji, što znači da će država preuzeti veći rizik.

Kaže da su do sada uglavnom sredstva iz garantne šeme dobijala uspešna preduzeća i da su poslovne banke bile stroge.

– Tako da ćemo još 500 miliona evra obezbediti kroz novu garantnu šemu gde ćemo da budemo popustljiviji – objasnio je.

Osvrnuo se i na pomoć građanima Srbije.

– Doneli smo odluku da svim građanima Srbije u maju, koji se budu prijavili na telefon, damo 30 evra u maju i 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra. Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra – dodao je predsednik.

Foto: Kurir

Ima li država dovoljno novca?

Na pitanje da li država ima dovoljno novca za taj paket mera i odakle je novac, Vučić je odgovorio da novca ima i da su to srpske pare.

Ističe da je i ovaj paket pomoći privredi od ključnog značaja za dalji rast i razvoj našeg BDP-a, jer, ukazuje predsednik, korona i dalje “žestoko tuče” u Americi i Evropi, te da zbog toga mnoge evropske zemlje neće imati onakav rast BDP-a kakav su planirale.

Vučić navodi da će jedino pojedine azijske zemlje, poput Kine i Indokine, imati nešto veći rast, a da će se Srbija i ove godine boriti da ima najbolji privredni rast u Evropi.

“Javni dug neće preći 61 odsto”

Upitan da prokomentariše kritike da će novi paket mera ugroziti finansijsku stabilnost Srbije, Vučić je odgovorio da država uvek vodi računa da javni dug ne pređe 60 odsto i dodao da se to neće dogoditi ni ovog puta.

– Naš javni dug neće preći 61 odsto šta god da se desi – podvukao je Vučić.

Za razliku od Srbije, Vučić dodaje da su mnoge evropske zemlje prešle taj nivo Mastrihta od 60 odsto i naveo da Italija ima javni dug 158,5 odsto BDP-a, Nemačka 88 odsto, Francuska 115 odsto, Španija 117 odsto, Slovenija 87 odsto, Hrvatska 85 odsto.

– Građani da znaju da držimo sve pod kontrolom, nećemo deci da ostavljamo dugove, ali mnogo toga zavisi od našeg privrednog rasta, da radimo I gradimo brže – zaključio je Vučić.

Naslov: Redakcija

Izvor: Blic