ponedeljak, 8. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Novi model fiskalizacije u Srbiji

Novi model fiskalizacije u Srbiji

0
Novi model fiskalizacije u Srbiji

Novi model fiskalizacije u Srbiji počinje sa primenom 1. januara sledeće godine.

Poreska uprava objavila je Tehnički vodič sa uslovima i karakteristikama elemenata elektronskog fiskalnog uređaja radi odobravanja za upotrebu u sistemu e-fiskalizacije. Vodič sadrži definicije pojmova, odeljak o elektronskim fiskalnim uređajima (EFU) sa pododeljcima o bezbednosnom elementu, procesoru fiskalnih računa i elektronskom sistemu za izdavanje računa, kao i deo o fiskalnim računima, sadržaju i vrstama fiskalnih računa. Vodič se može preuzeti na LINKU objavljenom na sajtu Poreske uprave. 

Novi model fiskalizacije u Srbiji počinje sa primenom 1. januara 2022. godine, a njegova implementacija biće besplatna za privredu, jer će teret fiskalizacije snositi država sa tri milijarde dinara koje su izdvojene budžetom za ovu godinu, najavilo je ranije Ministarstvo finansija.

Od 1. januara naredne godine, svi subjekti u javnom sektoru imaće obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 1. januara 2023. godine. 

Od početka naredne godine imaćemo i novi fiskalni račun, a on će na prvi pogled biti sadržajniji nego postojeći.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21. 06. 2021.