petak, 5. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Novi Javni poziv za učešće u programu zapošljavanja mladih ‘Moja prva plata’ i povećan iznos naknade

Novi Javni poziv za učešće u programu zapošljavanja mladih ‘Moja prva plata’ i povećan iznos naknade

0
Novi Javni poziv za učešće u programu zapošljavanja mladih ‘Moja prva plata’ i povećan iznos naknade

Vlada Srbije saopštila da je na današnjoj sednici usvojila izmenjenu Uredbu o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata”, kojom su povećani iznosi novčane naknade nezaposlenim mladima koji će biti uključeni u taj program po novom javnom pozivu.

Za mlade sa srednjim obrazovanjem iznosi su povećani sa 22.000 na 25.000 dinara mesečno, a za mlade sa visokim obrazovanjem sa 26.000 dinara na 30.000 dinara mesečno, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Novi Javni poziv raspisaće Nacionalna služba za zapošljavanje u ponedeljak, 22. avgusta, a sve informacije biće dostupne na veb sajtovima: www.nsz.gov.rs ;i www.mojaprvaplata.gov.rs.

Do sada su realizovana dva ciklusa programa u koji je uključeno oko 18.000 mladih.

Cilj Programa je osposobljavanje za samostalan rad 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, dok prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja”, navodi se u saopštenju.

Programom „Moja prva plata” stvaraju se dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećavanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i zapošljavanje, imajući u vidu da je položaj mladih na tržištu rada nepovoljniji u odnosu na opštu populaciju u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Izvor: politika.rs, 18. 08. 2022.