ponedeljak, 13. nov 2023.
Home Biznis Poslovne vesti Novi hibridni automobil: McLaren Artura (VIDEO)

Novi hibridni automobil: McLaren Artura (VIDEO)

0
Novi hibridni automobil: McLaren Artura (VIDEO)
Foto: McLaren Automotive

Artura je prvi potpuno novi model još od premijere MP4-12C koja se dogodila pre skoro 10 godina, i zaista je nastao od nule.

McLaren je do sada koristio MonoCell šasiju, ali to se Artura model nije radilo, njegovo “telo” je od ugljeničnih vlakana i biće osnova za brojne buduće modele ove čuvene kompanije.

Ovo je, inače, prvi McLaren sa hibridnim pogonom, a što se motora tiče tu je 2.9 litarski bi turbo V6 benzinac koji može da isporuči 577 KS. Masom od 160 kg, novi agregat je 50 kilograma lakši od do sada korišćenog V8, kraći i kompaktnije konstrukcije, što je olakšalo smeštanje ispred zadnje osovine.

Konstrukcija agregata je aluminijumska, podmazivanje je preko suvog kartera, i može da se zavrti sve do 8.500 o/min, a što se tiče hibridnog dela pogona:

U kućište osmostepenog DCT menjača smešten je elektromotor od 94KS, pa je 671KS i 720 Nm ono što pogon preko elektronski kontrolisanog diferencijala može da isporuči zadnjim točkovima.

Uzgred, menjač Atrure nema zupčanike za “rikverc”, što naravno ne znači da nema hod vozila unazad.

Za vožnju unazad zadužen je isključivo elektromotor.

McLaren tvrdi da do 100 km/h ubrzava za 3.0 sekunde, do 200 km/h stiže da 8.3 sekunde, 300 hvata za 21.5 sekundi, na putu do maksimalnih 330 km/h.

Šta više, McLaren Artura je plug-in hibrid, pa se baterija korisnog kapaciteta od 7.4 kW na kućnoj utičnici može napuniti za dva i po sata.

Cena? Oko 225.000 dolara.

Za više informacije, pogledajte video na linku ispod:

Video: McLaren Automotive

Naslov: Redakcija

Izvor: McLaren