četvrtak, 11. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Nove epidemiološke mere za vikend

Nove epidemiološke mere za vikend

0
Nove epidemiološke mere za vikend
Foto: Financial Time

Za vikend na celoj teritoriji Srbije sve se zatvara osim objekata za prehranu, apoteka i benzinskih pumpi. Sve manifestacije za vikend su suspendovane. Odluka je medicinskog dela Kriznog štaba.

Sledeće nedelje nastava u srednjoj školi nastavlja se onlajn, a na onlajan nastavu se prebacuju učenici starijih razreda u osnovnim školama.

Po analizi Kriznog štaba epidemiološka situacija je vanredna i izvesno je da će broj obolelih rasti.

Do sada je revakcinisano 700.000 građana, a vakcinacija će biti nastavljena i tokom vikenda.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je istakao da ceo svet trenutno bije bitku sa korona virusom i da ukoliko želimo da se vratimo životu pre virusa neophodno je da se što veći broj građana vakciniše.

Gojković je poručio da, ako se pandemija otegne u nedogled, virus će sve više mutirati, i sve što je do sada ceo svet uradio sa vakcinacijom i antitelima će biti bačeno u vodu.

Gojković je rekao da epidemiološki deo Štaba očekuje da broj obolelih u Srbiji  raste, ali da je dobro da taj rast nije eksponencijalan, što je, prema njegovim rečima, posledica vakcinacije i poštovanje mera najvećeg broja ljudi.

Gojković je poručio da će tokom vikenda održati dodatne konsultacije i u ponedeljak videti kako će se nastaviti i sa kojim merama.

„Naravno da je interes u ovom trenutku prvenstveno da se pomogne zdravstvenom sektoru da sve one kojima je pomoć neophodna zbrinu, ali po hiljaditi put upućujemo molbe da se poštuju mere i da se vakcinacijom izborimo sa ovim problemom“, rekao je Gojković

Medicinski deo Kriznog štaba tražio je da se mera zatvaranja, koja će važiti za vikend, produži i traje 14 ili 21 dan, rekao je Gojković i dodao da će se o mogućem produženju trajanja mera odlučivati u ponedeljak.

Članovi Kriznog štaba rekli su u petak da će se u utorak biti održana nova sednica Kriznog štaba, ali do nje ipak nije došlo.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je prilikom nove najave sednice Kriznog štaba da je sednica odložena jer je želela da se razgovara o svim merama i da to ne bude samo na Kriznom štabu.

U AP Vojvodini su tokom prethodnog dana registrovana 943 nova slučaja zaraze korona virusom, a u gotovo svim slučajevima dokazano je brzim antigenskim testom, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Tokom prethodnog vikenda, počevši od subote u 12 sati do ponedeljka u 6 sati ujutru, mogle su da rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe.

U ski centrima ugostiteljski objekti nisu radili tokom celog vikenda. Izuzetak su bili hotelski kafići i restorani koji su tokom vikenda mogli da uslužuju samo goste koji imaju prijavljen boravak.

Kada je reč o ustanovama kulture, samo pozorišta su mogla da rade do 21 sat, dok su bioskopi bili zatvoreni.

Zamenik direktora Kliničko bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ Predrag Savić izjavio je da su u poslednja 24 sata u tu bolnicu primljena 24 kovid pacijenta, a da je protekla noć bila posebno teška.

Direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) anesteziolog Nebojša Lađević prekjuče je upozorio da je epidemiološka situacija u Srbiji zabrinjavajuća.

On je u jutarnjem programu televizije Prva rekao da su bolnički kapaciteti skoro popunjeni i da će narednih dana biti prošireni, a ako to ne bude dovoljno ponovo će u kovid sistem biti vraćene neke bolnice.

Naslov: Redakcija

Izvor: Danas