Novčanice koje se povlače iz opticaja

0
215
Novčanice koje se povlače iz opticaja
Foto: Srbija Danas
Građani koji kod sebe u slamarici imaju švajcarske franke koji su pušteni u opticaj u periodu od 1995-1998, trebalo bi što pre da ih zamene, jer će te novčanice biti povučene iz opticaja najkasnije do 30. juna ove godine.

Naime, Nacionalna banka Švajcarske najavila je na svom zvaničnom sajtu da će u prvoj polovini 2021. povući iz opticaja novčanice osme serije „švajcaraca“, a kao razlog povlačenja navodi potrebu za unapređenjem zaštitnih elemenata čime se novčanice efikasnije štite od falsifikovanja.

– Narodna banka Srbije (NBS) preporučuje da se pomenute novčanice što pre zamene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu 2016-2019, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa njihovim otkupom i pre nego što one zaista postanu vanopticajne – upozoravaju iz NBS-a.

Kako objašnjavaju, to će se desiti jer je i bankama i ovlašćenim menjačnicama potrebno vreme da izvrše prodaju tih novčanica inostranim bankama.

Nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, ove novčanice osme serije švajcarskog franka će moći da se zamene samo na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci, kao što se menjaju novčanice povučene iz opticaja 1. maja 2000.

U nekoliko beogradskih menjačnica za naš list su kazali da se građani sporadično raspituju o zameni.

– Još nema većih gužvi. Oni koji dođu za zamenu, najviše traže evre. Kod nas može da se zameni, ali kolege iz drugih menjačnica čak odbijaju da ih menjaju, neće da se maltretiraju da posle oni razmenjuju u većim bankama – rekli su za u jednoj prestoničkoj menjačnici.

Navode i da još uvek nisu dobili zvanične informacije o rokovima zamene, ali očekuju da će biti dovoljno vremena da se sve obavi bez većih gužvi.

Naslov: Redakcija

Izvor: Novosti