Novčanica od 20 evra dobija novo ruho

0
59
Novčanica od 20 evra dobija novo ruho
Foto: Youtube/European Central Bank

Novčanice od 20 evra će biti glađe jer su presvučene posebnim premazom kako bi bile trajnije.

– Od 2021. proizvodiće se samo presvučene novčanice od 20 evra, tako da će nepresvučene novčanice od 20 evra postupno nestajati iz gotovinskog ciklusa – rekao je član uprave Bundesbanke Johanes Birman.

Serije novčanica od 5 i 10 evra, koje su u postepenom prometu od 2013. godine takođe su premazane posebnim premazom. Jer upravo novčanice niže vrednosti često menjaju vlasnika i mogu se brže zaprljati ili oštetiti i tako postati neupotrebljive.

Ispitivanja su pokazala da premaz povećava prosečni životni vek novčanice, rekao je Birman. Nešto slično se očekuje od premazivanja novčanica od 20 evra.

Obložene novčanice znatno su manje osetljive na prljanje. To može da se dokaže i laboratorijskim ispitivanjima.

Prema Bundesbank, neke centralne banke Evrosistema već su u leto 2020. godine probno počele da u opticaj stavljaju oslikane dvadesetice.

U ime Bundesbank, međutim, novčanice od 20 evra s bojama biće prvi put proizvedene 2021. godine i puštene u promet tokom godine. Tako da bi moglo da prođe neko vreme pre nego što potrošači u Nemačkoj u rukama budu držali lakiranu novčanicu od 20 evra, izveštava n-tv.

Prema podacima Europske centralne banke (ECB) u novembru 2020. godine u opticaju je bilo više od 4,3 milijarde novčanica od 20 evra ukupne vrednosti 86,1 milijarde evra.

Izvor: SEEbiz