subota, 13. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Nova politika aplikacije WhatsApp bi mogla biti nelegalna

Nova politika aplikacije WhatsApp bi mogla biti nelegalna

0
Nova politika aplikacije WhatsApp bi mogla biti nelegalna


WhatsApp se suočava sa burnom reakcijom otkako je objavio da želi da ažurira svoju politiku privatnosti promenama koje će omogućiti Facebook-u da objedini sve podatke svojih korisnika u svim svojim servisima. Nemački regulator za privatnost je pokrenuo postupak koji želi da spreči WhatsApp u njegovim planovima da ažurira svoju politiku privatnosti.

Johannes Caspar, poverenik za zaštitu podataka i slobodu informacija iz Hamburga, pokušava da spreči Facebook da prikuplja podatke od WhatsAppa, strahujući da bi ih kompanija mogla iskoristiti za proširenje svog poslovanja sa marketingom i oglašavanjem.

Caspar je u izjavi istakao: Trenutno postoji razlog da se veruje da se odredbe o deljenju podataka između WhatsAppa i Facebooka nezakonito sprovode zbog nedostatka dobrovoljnog i informisanog pristanka korisnika. Da bi se sprečila nezakonita masovna razmena podataka i stavila tačka na nezakoniti pritisak na saglasnost miliona korisnika, sada je pokrenut formalni postupak za zaštitu podataka subjekata“.

Cilj je da se odluka donese pre 15. maja, što je datum kada korisnici moraju da prihvate novu politiku privatnosti ili (verovatno) prestanu da koriste WhatsApp. Vrlo je moguće da se ova naredba odnosi samo na korisnike u Nemačkoj, ali još uvek postoji nada da će postupak skužiti kao osnova za druge zemlje i regulatore.

Hamburški poverenik prethodno je uspešno sproveo sličnu naredbu protiv Facebooka pre četiri i po godine, zbog ažuriranja uslova korišćenja WhatsApp-a i promena u vezi sa razmenom informacija u Facebookovim kompanijama. Nalog su potvrdile dve instance uprkos tome što je Facebook zakonski pokušao da se izbori protiv te odluke, a razmena podataka između Facebooka i WhatsAppa od tada je ograničenija u EU nego u drugim regionima.

Izvor: Android Police