petak, 5. apr 2024.
Home Biznis Poslovne vesti Nova najava gradnje rafinerije u Smederevu

Nova najava gradnje rafinerije u Smederevu

0
Nova najava gradnje rafinerije u Smederevu
Foto: Danas

Na istom mestu u Smederevu gde su pre deceniju hteli da prerađuju naftu Holanđani, sada isto hoće Kinezi.

Posle deset godina u Smederevo se ponovo vratila priča o gradnji rafinerije. Reč je o istoj lokaciji uz Dunav, gde je svojevremeno planirana, pa propala jedna takva investicija. Tada su naftna postrojenja hteli da grade Holanđani, a sada Kinezi. Ovo je u četvrtak potvrđeno nakon sastanka sa predstavnicima kineskih investitora u Nacionalnom savetu za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Oni su, kako je saopšteno, najavili da su spremni da posle dogovora i usaglašavanja svih pitanja sa Radnom grupom koju će formirati Vlada Srbije, počnu sa projektom u aprilu, dok bi okvirni rok završetka radova iznosio četiri godine. Vrednost investicije procenjena je na oko 2,6 milijardi dolara. U proizvodnji opreme učestvovale bi kompanije iz Nemačke i SAD, stoji u saopštenju. I baš kao i pre jednu deceniju, najavljena je najnovija i potpuno čista tehnologija – proizvodnja „evro6” goriva, gde bi emisija štetnih gasova bila nula. Ova vest u Smederevu, gradu koji već ima jednog kineskog zagađivača i spada među mesta sa najlošijim kvalitetom vazduha u Srbiji, pa i Evropi, odjeknula je uz negodovanje na društvenim mrežama. Građani su podsećali i na staru „sagu o rafineriji”, koja je trajala gotovo četiri godine.

U industrijskoj zoni Smedereva na prostoru od oko 113 hektara uz Dunav, planirana je gradnja rafinerije za preradu sirove nafte od strane američko-holandskog konzorcijuma „Komiko oversajz”, odnosno ćerke firme u Srbiji „Komiko oil”. Skupština grada na čelu sa DS-om je u septembru 2009. godine dala zeleno svetlo za izdavanje zemljišta u dugoročni zakup na 99 godina, a ova firma bila je jedini ponuđač. Od tada pa sve do polovine marta 2012. rafinerija je bez kapi nafte „tresla” Smederevo. Vlast se rasparčala, građani su išli i na referendum, tadašnji gradonačelnik dospeo i do suda…

Foto: Sputnjik

Nakon silnih previranja, pregovora, pravnih začkoljica, imovinskih problema, usklađivanja sa propisima, lokalni parlament je u januaru 2012. najpre odbio da da saglasnost na ugovor o zakupu jer su investitori hteli da plaćaju na rate, što je bilo suprotno svim donetim aktima. Pored opozicije predvođene DSS-om, koja se u startu izjasnila protiv rafinerije, ključnu prevagu doneo je tada vladajući Pokret za Smederevo koji je predvodila Jasna Avramović kao zamenica gradonačelnika, tražeći ponavljanje konkursa. Najviše ih je brinulo da će investitor najpre ući u posed i uknjižiti se, a tek naknadno uplatiti zakup.

Gradonačelnik Predrag Umičević (DS) se ni tu nije zaustavio. Duže od mesec dana korigovan je odbijeni ugovor, da bi ga u martu skupština ipak usvojila. Predviđeno je da zakupnina od 652 miliona dinara bude uplaćena jednokratno, najkasnije 60 dana od potpisivanja ugovora, a to će biti preduslov za knjiženje. „Komiko oil” se tim dokumentom obavezao na mnogo toga: da zaposli najmanje 542 radnika, pošumi 20 odsto površine, izvrši konverziju 12 gradskih kotlarnica sa mazuta na gas… Izgradnja postrojenja, procenili su tada, koštala bi između 250 i 400 miliona dolara. Planirani kapacitet rafinerije je 100.000 barela, a proizvodio bi se bezolovni benzin, evrodizel, TNG i avio-gorivo, po standardima EU.

Izvor: Politika