Nova industrijska zona u Vršcu, šansa za nova radna mesta

0
75
Nova industrijska zona niče u Vršcu, šansa za nova radna mesta
Foto: eVrsac

U naredna dva meseca u Vršcu će početi izgradnja nove industrijske zone “Sever”. Kako su sva mesta u tehnološkom parku odavno zauzeta, nova zona obezbediće dovoljno mesta za zainteresovane investitore i nova ulaganja u razvoj grada.

Parcele, na kojima će uskoro početi infrastrukturno opremanje nove industrijska zone, nalaze se na putu ka Zrenjaninu, udaljene pet kilometara od grada, sa dobrim strateškim položajem pored međunarodne pruge Beograd – Vršac – Temišvar.

Uz podršku Vlade AP Vojvodine, izgradnjom dovodnika vode u narednih mesec dana trebalo bi da počnu radovi na jednom od najvažnijih projekata za grad Vršac.

“Što se tiče prve faze za koju su sredstva u potpunosti obezbeđena protekom neophodnih rokova za sve procedure sada na proleće, za mesec, najduže dva, i ugovorom je i predviđeno da ona bude gotova do kraja 2021. godine a grad Vršac će obezebditi i dodatna sredstva i u saradnji i konkurisanjem kod viših nivoa vlasti kako bismo uspeli da što pre završimo čitav projekat i obezbedimo investitorima mesto za nova ulaganja”, ističe Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.

Nova zona prostiraće se na 22 hektara, za početak, jer postoji mogućnost proširenja i do 200 hektara, a namenjena je farmaceutskoj industriji, čistoj prehrambenoj, malim i srednjim preduzećima, logističkim centrima. Mesta ipak neće biti za velike zagađivače.

“Svi koji hoće da uvedu neku svoju tehnologiju koja podrazumeva neko veliko zagađenje moraće da ispoštuju uslove zaštite životne sredine kako bi uopšte ovde poslovali. Ovo će biti jedna savremena Zona koja će pružiti veliku mogućnost za razvoj grada”, napominje Zorica Popović, načelnica odeljenja za urbanizam i gradjevinarstvo.

U lokalnoj samoupravi kažu da je izgradnja zone “Sever” prioritet, jer je to preduslov za dolazak novih investitora, otvaranje novih radnih mesta i dalji razvoj grada, naročito imajući u vidu da su sva mesta u Tehnološkom parku odavno popunjena.

Za celokupan posao biće potrebno 240 miliona dinara, a sredstva će biti obezbeđena delom iz gradskog budžet, a delom konkurisanjem na republičkom nivou.

Izvor: RTS