ponedeljak, 13. nov 2023.
Home Biznis Poslovne vesti NIS najavio isplatu dividendi akcionarima

NIS najavio isplatu dividendi akcionarima

0
NIS najavio isplatu dividendi akcionarima
Foto: Nis a.d

Građani koji poseduju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 5,1 dinar za svaku deonicu, odnosno 25 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina.

NIS će akcionarima isplatiti ukupno nešto više od milijardu dinara. Kada će novac tačno biti uplaćen na račune još uvek nije poznato, ali se može reći da je NIS ranijih godina dividendu uvek isplaćivao u periodu od oktobra do novembra, podseća “Blic”.

Akcije NIS-a je početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana, a svakom od njih je pripalo po pet akcija ove naftne kompanije. Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte, a ako nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti, davanjem naloga za prodaju. Za razliku od novca po osnovu dividende koji se dobija odmah, novac od prodaje akcija je moguće dobiti tek nakon prodaje deonica, a o čemu se moguće informisati u Pošti.

“Blic” navodi da, ukoliko do sada niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada vaša imovina po ovom osnovu vredi oko 10.500 dinara. Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina, kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.600 dinara. S druge strane, oko 5.000 dinara ukupno imate i u akcijama na Beogradskoj berzi, pod uslovom da ih niste prodali.

Jedna akcija NIS-a na berzi danas vredi 614 dinara, a pet, koliko je svaki građanin dobio pre punih 11 godina, vredi ukupno 3.070 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.040 dinara, a svako od nas je 2010. godine dobio po jednu ovu deonicu. Takođe, građanima je u međuvremenu na račune uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Izvor: Vebsajt Blic, 28. 05. 2021.