ponedeljak, 3. okt 2022.
Home Biznis Poslovne vesti Ni vakcinacija ne garantuje putovanja ove godine

Ni vakcinacija ne garantuje putovanja ove godine

0
Ni vakcinacija ne garantuje putovanja ove godine
Foto : Risk Magazine

Preporuke Saveta Evrope ne zvuče dobro i ne daju nam nadu da će se nešto promeniti u skoroj budućnosti, poručuju iz Jute.

Treba li zaboraviti na turistička putovanja i u ovoj godini i da li ćemo uopšte planirati odmor i letovanja, u ovom trenutku se pouzdano ne zna. Savet Evrope je na poslednjem sastanku pre dva dana usvojio preporuke o koordinisanom pristupu ograničavanja kretanja zbog pandemije. Preporuke se odnose na izbegavanje svih nebitnih putovanja, kako bi se usporilo širenje novih zaraznijih sojeva virusa korona.

Pravila su pooštrena i za putnike izvan Evropske unije, a precizirano je da će ulazak biti dozvoljen samo iz zemalja koje imaju vrlo malo slučajeva i nijedan novi soj koji se lakše prenosi. Nove mere tako predviđaju da je ulazak omogućen putnicima iz država van EU samo pod uslovom da u tim zemljama nema više od 25 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika tokom 14 dana.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta kaže da se ove odluke donose ciklično u zavisnosti od situacije i da je za nas i do sada putovanje u EU bilo nemoguća misija.

– Ovakve odluke kako vreme prolazi ne zvuče dobro i ne daju nam nadu da će se nešto promeniti u skoroj budućnosti. Vakcinacija koja nam je ulivala nadu ide sporo u zemljama EU, a da bismo putovali i da bi se situacija normalizovala ona i tamo mora biti masovna, a ne samo kod nas. Ukoliko se ovakva odluka produži i tokom sezone, to bi bila potpuna katastrofa – objašnjava Seničić.

On naglašava da bi u tom slučaju morali da traže garancije za novac naših građana koji je ostao u tim turističkim zemljama.

Nadamo se boljim vestima i sve ono o čemu pričamo odnosi se na period posle marta, kada možda situacija bude bolja, kažu iz Jute.

Foto: Depositphotos

Iako EU saopštava zajedničke odluke, pojedine zemlje ipak imaju drugačija ograničenja u zavisnosti od situacije. Najnovija odluka podrazumeva uvođenje tamnocrvene boje na mapu koju objavljuje Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Ova boja će se odnositi na područja u kojima virus cirkuliše na vrlo visokom nivou, uključujući i regione u kojima su otkrivene zaraznije varijante. Kako je navedeno, države članice treba da zahtevaju od osoba koje putuju iz područja koja su označena tamnocrvenom bojom da se pre dolaska podvrgnu testiranju na kovid 19, a potom i karantinu od 14 dana, navedeno je u saopštenju EU.

Državama članicama se daje mogućnost da zahtevaju test na virus korona i od putnika koji dolaze iz narandžastih, crvenih i sivih područja.

Prema podacima Svetske turističke organizacije, 2020. je najgora godina u istoriji turizma sa milijardu međunarodnih dolazaka manje. U odnosu na 2019. godinu je, dakle, broj međunarodnih putovanja opao za 74 odsto, dok su procenjeni gubici čak 11 puta veći od onih tokom globalne ekonomske krize. Turistička kriza je, prem ovim podacima, dovela u opasnost između 100 i 120 miliona direktnih poslova u turizmu, od kojih su mnogi u malim i srednjim preduzećima.

Da zdravstvena kriza još nije blizu kraja, iako su se mnogi tome nadali, od prvih informacija o vakcini, pokazuje i podatak da mnoge zemlje sada ponovo uvode stroža ograničenja putovanja.

To uključuje obavezno testiranje, karantine, a u nekim slučajevima i potpuno zatvaranje granica, što sve teži nastavku međunarodnih putovanja.

Očekuje se, naravno da bi masovnija vakcinacija širom sveta povratila poverenje potrošača i polako normalizovala putovanja, međutim u ovom trenutku još nije sigurno kada će se to i dogoditi. Najnovije istraživanje Svetske turističke organizacije UNVTO pokazuje da se smanjuju šanse da se to dogodi ove godine. Skoro polovina ispitanika je predviđala bolje rezultate oporavka u 2021, dok polovina očekuje da će se turizam stabilizovati tek od 2022. godine i to polako jer stručnjaci predviđaju da će najveća potražnja u početku biti za turističkim aktivnostima na otvorenom i u prirodi, sa domaćim turizmom.

Većina stručnjaka pre 2023. godine ne vidi povratak na nivo pre pandemije. U stvari, 43 odsto ispitanika kaže tako, a 41 odsto njih smatra da se povratak na nivo iz 2019. neće dogoditi za otprilike četiri godine.

Izvor: Politika