Nedimović: Država ne određuje cenu paradajza

0
451
Nedimović: Država ne određuje cenu paradajza
Foto: Kurir

Država ne može da određuje cenu, „ne samo paradajza, nego ničega”, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, govoreći o problemima proizvođača paradajza na jugu Srbije.

„Mi možemo da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju, pomognemo u nekim uskim grlima koja postoje. Na prostoru Jablaničkog okruga problemi su putna infrastruktura, da ne bi od trenutka branja do isporuke roba od prve klase postala druga, i sa druge strane ozbiljni problemi su u pakovanju robe, u čemu nas je okruženje prestiglo. Niko više neće robu iz drvenih gajbica. I moramo da radimo više na tržištu”, rekao je on.

Država je našla način da pomogne u plasmanu krompira domaćih proizvođača svojevremeno, a Nedimović kaže da sada niko ne zove za krompir jer ima dobru cenu.

„Ovde se uvrežilo mišljenje da, kada ostvarujemo profit, onda je to profit poljoprivrednika, a kada je minus to je trošak države. Mislim da je 1984. prošla davno”, poručio je on.

Upitan o do nedavno galopirajućoj ceni jestivog ulja, Nedimović je istakao da je sve oko jestivog ulja u međuvremenu palo 13 posto.

„Pogledajte na svetskom tržištu cene suncokretovog ulja su u padu, samim tim je sirovina jeftinija, i ono što je tada bilo predviđano kada se tona suncokretovog ulja ne zeleno kupovala za 440-450 evra za tonu. Danas su te cene pale. To vam je tržište. Nekad je ovako, nekad je onako”, rekao je on.

Nedimović se zapitao i sam dao odgovor da domaćinstvo prosečno mesečno potroši 2-3 litra ulja.

„Ako skoči cena za 10 dinara, to je 20 dinara, 30, 50 dinara… Toliko se pravi cirkus oko toga, a pri tome prolaze tenkovske divizije… Ne posmatraju se stvarni problemi koji egzistiraju, evo oko mesnih prerađevina. Niko ne obraća pažnju što su nam iz uvoza skoro sve mesne prerađevine”, zaključio je on, prenosi Tanjug.

PKB ima dobru budućnost, neki broj uginuća krava očekivan

Ulaganja u PKB su do sada bila 75 miliona evra i možemo da računamo na dobru budućnost ovog poljoprivrednog kombinata, rekao je danas u izjavi za Tanjug ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Povodom informacija, koje su se proteklih dana pojavile o lošem tretmanu krava muzara na farmama PKB-a, on je rekao da se u poljoprivrednoj proizvodnji izvestan stepen mortaliteta muznih krava – podrazumeva.

„Što se tiče performansa koji je izveden sa kravama ispod one strehe, na 6.800 muznih krava mora da se uvek pojavi jedan deo krava koji po prirodi procesa odumire. Pa u mestima sa 10-15 hiljada stanovnika desi se da umre neki čovek. Pokušavaju da postave kao standard nešto, a stepen mortaliteta je takav da se u teoriji podrazumeva u ovakvoj vrsti poljoprivredne proizvodnje”, rekao je Nedimović.

Poručio je da je trebalo da gledaju PKB iz vremena kada su oni upravljali njime, a pre svega iz vremena kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas.

„U to vreme je PKB imao 60 miliona evra duga, a skoro sedam miliona duga za porez na imovinu prema građanima Beograda”, rekao je Nedimović i konstatovao da je tada PKB bio devastiran.

„Očigledno zaboravili kada su oni upravljali procesima, šta se tamo dešavalo… Pa nije se dovodila u pitanje smrtnost krava, nego da li će neko da pogine na farmi s obzirom na devastiranost objekata”, rekao je on.

Ministar Nedimović istakao je da je od privatizacije u PKB uloženo 75 miliona evra.

„Izgrađena je fabrika stočne hrane koja bi trebalo na jesen da bude otvorena, ulagano je u sisteme za navodnjavanje, nova mehanizacija je kupljena”, rekao je on

Dodao je da se PKB vodi na potpuno drugačiji način nego pre privatizacije.

„Prinosi su veći ove nego bilo koje godine, i finansijski rezultati PKB-a su takvi da možemo da računamo na dobru budućnost ovog poljoprivrednog kombinata”, zaključio je Nedimović, prenosi Tanjug.

On je dodao da napadi oko PKB-a predstavljaju politizaciju, a odbornike Đilasove stranke iz prošlog saziva skupštine Beograda pozvao da se odluče – da li su sindikalisti ili političari.

Izvor: Politika